Aktualno
StoryEditor

Goldman Sachs zaključio tromjesečje s gubitkom

19. Siječanj 2018.

Američka investicijska banka Goldman Sachs zaključila je četvrto tromjesečje s gubitkom nakon pet ‘dobrih‘ godina zbog kontinuiranih problema u odjelu trgovanja, izvješćuju britanski mediji.

Posljednja tri mjeseca prošle godine Goldman Sachs zaključio je s neto gubitkom od 1,93 milijarde dolara. Prihodi su im pali četiri posto, na 7,83 milijarde dolara, prenio je u srijedu BBC.

>>>Goldman Sachs najavio smrt trgovačkih centara i povratak ‘lokalnih trgovina s dušom’

Banka je zabilježila jednokratni porezni trošak u iznosu 4,4 milijarde dolara vezano za promjenu poreznog sustava u SAD-u. Time se pridružila skupini američkih banaka koje su uknjižile značajne troškove vezano za promjenu sustava oporezivanja u SAD-u. Bank of America izvijestio je o trošku od 2,9 milijardi dolara ali im je dobit porasla.

Izmjene su usvojene u prosincu prošle godine a uključuju, između ostalog, sniženje stope poreza na dobit s 35 na 21 posto i drugačiju metodu oporezivanja dobiti ostvarene u inozemstvu.

Banke su upozorile dioničare da će promjene kratkoročno generirati velike porezne račune ali će na dulji rok povoljno utjecati na poslovne rezultate. Goldmanova je godišnja dobit u 2017. smanjena više od 40 posto, kliznuvši na 4,3 milijarde dolara.

>>>U novom broju Lidera: Najmoćniji mađarski poduzetnik o OTP banci, Ini i kupnji Agrokorovih tvrtki

Pojedini su bančini odjeli, uključujući onaj za investicijsko bankarstvo, zabilježili dobre rezultate. Glavni je izvor teškoća bio odjel za trgovanje imovinom s fiksnim prinosima, valutama i robom, čiji su prihodi u 2017. godini potonuli 30 posto. U četvrtom tromjesečju srezani su 50 posto, na milijardu dolara.

U Goldmanu su izvor problema detektirali u neuobičajeno mirnim tržištima, podsjećajući da takvo raspoloženje može prigušiti potražnju klijenata koji zarađuju na fluktuacijama.

18. travanj 2024 15:26