Aktualno
StoryEditor

Google Brain naučio izoštravati ‘neupotrebljive‘ fotke

10. Veljača 2017.

Google Brain osmislio je softver koji omogućuje da se male, pikselizirane slike povećaju i da je sadržaj fotografije razlučiv. Nastavi li se softver razvijati u ovome smjeru, scene iz serije CSI u kojoj se materijali s nadzornih video kamera do besvijesti zumiraju i povećavaju, neće više biti rezervirane isključivo za fikcionalni krim tim.

Google Brain kombinira dvije neuralne mreže kako bi postigao da se detalji s fotografije jasnije vide. Prva mreža mapira izvor - fotografiju rezolucije 8x8 piksela i uspoređuje je s drugim fotografijama visoke rezolucije koje smanjuje na dimenzije 8x8 kako bi pronašla par. Potom, druga mreža implementira PixelCNN kako bi izvornoj 8x8 fotografiji dala realistične detalje karakteristične za fotografije visoke rezolucije. Potom, kad je nadograđena, softver pokušava dodati nove piksele koji odgovaraju onome što ‘zna‘ o takvom tipu fotografije. Na primjer, ako se pojavljuje smeđi piksel pri vrhu, program bi to mogao identificirati kao obrvu i potom dodati piksele iz kolekcije obrva, objašnjava ArsTechnica.

[caption id="attachment_257237" align="alignnone" width="750"]softver Primjer rada Google Brain softvera - u sredini je prikazana fotografija koju je napravio program, a za usporedbu s desne strane prikazana je realna fotografija[/caption]

Za krajnji rezultat spajaju se finalni produkti rada obje mreže i tako nastaju fotografije s kojih se može razlučiti o čemu se radi. Google AI napravio je kriptografski algoritam, tako da nitko ne zna kako funkcionira. Dodani detalji, u žargonu procesuiranja fotografija poznati i kao ‘halucinacije‘ samo su predviđanja i ništa više. U područjima nadzora i forenzike javljaju se brojna pitanja. Ovom tehnikom mutne slike sumnjivca mogle bi se pretvoriti u jasne fotografije, ali to ne bi bio stvaran lik sumnjivca. Doduše, mogle bi i pomoći policiji da pronađu sumnjivca. Vrijeme će pokazati hoće li ovaj softver otići i korak dalje te pronaći način da ne nagađa.

https://www.youtube.com/watch?v=qHepKd38pr0

25. travanj 2024 01:00