Aktualno
StoryEditor

Google dao otkaz inženjeru koji žene smatra biološki inferiornijima

08. Kolovoz 2017.

Google je dao otkaz inženjeru koji je napisao interni memorandum o tome kako postoje biološki razlozi zbog kojih su žene u tehnološkom sektoru manje uspješne. James Damore, potvrdio je Reutersu kako je otkaz dobio jer je podržao stereotipe o razlikama između žena i muškaraca.

Također je dodao kako se žalio nadležnima zbog otkaza, samo zato što je progovorio o muško-ženskim razlikama, ali njegova žalba nije usvojena.

>>>Silicijska dolina: Pijani muškarac napao robota za nadzor parkinga

Ostalim zaposlenicima Googla, u Silicijskoj dolini, direktor Sundar Pichai poslao je interni mail u kojemu je takve istupe ocijenio štetnima jer potiču stereotipe o ženama, što smatra neprihvatljivim.

Rasprava o diskriminaciji žena u tehnološkom sektoru, u trtkama u Silicijskoj dolini, trajala je mjesecima. Pljuštale su optužbe žena na račun muških šefova u tvrtkama poput Ubera i brojnih drugih, zbog čega su se mnogi menadžeri suočili sa otkazima, ili barem smjenama sa čelnih pozicija.

>>>‘Novi društveni ugovor’: Musk, Zuckerberg i Altman podržali temeljni dohodak

Brojne kompanije, uključujući i Google, javno su deklarirale kako će nastojati diverzificirati svoju radnu snagu, međutim, i dalje je premalo inženjerki i menadžerica.

Damore je u memorandumu koji je kružio danima među zaposlenicima rekao kako je uprava te tvrtke onemogućila iskrenu raspravu o diverzificiranju i ravnopravnosti žena i muškaraca.

-Distribucija preferencija i sposobnosti muškaraca i žena različita je, između ostalog, i zbog bioloških uvjeta, te upravo zato ne vidimo jednaku zastupljenost žena u tehnološkom sektoru, napisao je Damore, inače profesor biologije, sa diplomom Harvarda, pa dobio otkaz.

 

20. travanj 2024 09:28