Aktualno
StoryEditor

Google dostavio EK detaljne planove o okončanju povlaštene pozicije usluge ‘Google Shopping‘

30. Kolovoz 2017.

Google je dostavio detaljne planove o dokidanju povlaštene pozicije usluge usporedbe cijene i o njezinom usklađivanju s europskim propisima o ravnopravnom tržišnom natjecanju, izvijestio je europski regulator.

Glasnogovornica Europske komisije potvrdila je da su od Googlea primili informacije o mjerama usklađivanja sa zahtjevom Komisije o dokidanju povlaštene pozicije usluge ‘Google Shopping‘ u odnosu na konkurenciju.

Bruxelles nije objavio Googleove prijedloge niti to prema službenim planovima namjeravaju učiniti, doznaje informativni portal specijaliziran za vijesti iz tehnološke industrije TechCrunch.

EK je u lipnju odrezao Googleu novčanu kaznu od rekordne 2,42 milijarde eura, odredivši im rok do 29. kolovoza u ponoć da im dostave detaljne planove za dokidanje povlaštene pozicije usluge usporedbe cijena u odnosu na odgovarajuće usluge konkurencije.

>>> Komisija kaznila Google s rekordnih 2,42 milijarde eura zbog zlouporabe dominantnog položaja

"Google je zloupotrijebio dominantnu poziciju na tržištu tražilica, favorizirajući vlastitu uslugu usporedbe cijena ‘Google shopping‘ na štetu konkurencije", izjavila je tom prilikom povjerenica za tržišno natjecanje EK Margrethe Vestager.

Istraga Europske komisije pokazala je da je Google sustavno isticao svoju uslugu pri objavi rezultata pretraživanja, stavljajući je na sam vrh liste rezultata, odnosno blizu vrha te liste.

Konkurentske usluge usporedbe cijena stavljali su na niža mjesta popisa rezultata pretraživanja čiji se poredak temeljio na Googleovim generičkim algoritmima pretraživanja.

Google je u te algoritme uključio niz kriterija, zbog čega su konkurentske usluge usporedbe cijena padale na niže pozicije na ljestvici rezultata pretraživanja i bile su manje vidljive. Analiza Bruxellesa pokazala je da se najbolje rangirana konkurentska usluga u prosjeku nalazi tek na četvrtoj stranici Googleovih rezultata pretraživanja.

EK je naložio Googleu da predloži rješenje za taj problem, odredivši im rok do 28. rujna za dokidanje sporne prakse.

Ako to ne učine, prijeti im kazna u visini čak pet posto prosječnog globalnog dnevnog prometa Alphabeta, Googleove krovne kompanije, ili otprilike 12 milijuna dolara na dan, temeljeno na prošlogodišnjim prihodima te tvrtke od 90,3 milijarde dolara.

>>>Google pristao Italiji platiti 306 milijuna eura poreza, Padoan za veće poreze internetskim tvrtkama

Nakon što su jučer dostavili prijedloge rješenja, iz Bruxellesa ih podsjećaju da i dalje imaju "obavezu informirati Komisiju o aktivnostima putem redovnih izvješća".

Lobitistička organizacija ICOMP, čiji članovi uključuju Googleove konkurente u području mapa i karti Hot Map i Streetmap, te Centar za industriju fotografija CEPIC i TradeComet, vlasnika konkurentske tražilice Source.Tool.com, zatražila je od Komisije da objavi dostavljene Googleove prijedloge.

"Oni se tiču svih u svijetu Interneta i mobilnih komunikacija pa bi trebali biti objavljeni radi ocjene", kazao je čelnik ICOMP-a Michael Weber.

27. travanj 2024 02:40