Aktualno
StoryEditor

Google Home Mini ‘nehotice špijunirao‘ novinare

14. Listopad 2017.

Prošli tjedan Google je predstavio novu generaciju svojih pametnih zvučnika koji će od 19. listopada biti u prodaji, a na događaj pozvani predstavnici medija dobili su Google Home Mini na poklon.

Tech bloger i osnivač portala Android Police, Artem Russakovskii, otkrio je bug u softveru darovanog uređaja, prenosi CNN. Nakon što je isprobao novi gadget provjerio je aktivnost na svom Google računu i otkrio audio isječke snimljene u njegovu domu.

>>>Google ‘automatizirao’ simultane prevoditelje za 40 jezika

Kod uređaja kao što su Google Home i Amazon Echo postoji tzv. riječ buđenja, nakon što ju korisnik izgovori pametni uređaji počnu slušati verbalne naredbe. Russakovskii je otkrio da je njegov Google Home Mini spremao snimke iako on prethodno nije koristio riječ buđenja koja glasi ‘OK Google‘.

Nije toliko neuobičajeno da kompanije kao što su Google i Amazon spremaju snimke pametnih zvučnika, no u ovom slučaju uređaj nije bio aktiviran.

Na blogu je Russakovskii napisao da ga je njegov zvučnik nehotice špijunirao 24/7 zahvaljujući hardverskom propustu. Glasnogovornik Googlea je potvrdio propust, te odmah napravio ažuriranje softvera koje bi trebalo trajno onemogućiti snimanje bez aktivacije uređaja.

>>>Google Assistant od sada i u muškoj verziji

Za veću verziju ovog gadgeta, Google Home Max, nije uočen nikakav bug. Međutim, ovaj slučaj skreće pozornost na probleme privatnosti uređaja koji se aktiviraju pomoću riječi za buđenje. Ipak, Google omogućava svojim korisnicima da dekativiraju spremanje audio snimaka na svim postojećim Google uređajima putem postavki na njihovim stranicama.

20. travanj 2024 12:30