Aktualno
StoryEditor

Google i Tencent dijelit će patente i surađivati na razvoju novih tehnologija

19. Siječanj 2018.

Internetski divovi Google i Tencent najavili su u petak dugoročni sporazum o dijeljenju patenata, signalizirajući ujedno moguću suradnju u budućnosti na razvoju novih tehnologija.

Kompanije nisu navele pojedinosti o prirodi i opsegu moguće suradnje ali su u zajedničkom priopćenju istaknule da su "otvorene za dublju suradnju u budućnosti na razvoju inovativnih novih tehnologija".

>>>Vozni red HŽ-a odsada i na Google Mapsu

- Zahvaljujući suradnji na ovakvim sporazumima tehnološke kompanije mogu se fokusirati na razvoj boljih proizvoda i usluga za korisnike, kazao je prema priopćenju čelnik Googleova odjela za patente Mike Lee.

Čelnik Tencentova odjela za intelektualno vlasništvo Sam Xu dodao je da će sporazum o dijeljenju patenata "unaprijediti suradnju između dvije vodeće tehnološke kompanije". Sporazum će obuhvatiti široki raspon proizvoda, istaknule su kompanije, ne navodeći pojedinosti.

>>>Nova vrsta špijuna: Google Street View otkriva izborne preferencije građana

Google je sklopio sporazume o dijeljenju patenata i sa Samsungom, LG-om i drugim kompanijama. Posrijedi su uobičajeni sporazumi kojima se nastoji minimalizirati povreda patenata, napominje AFP.

Tencent je u Kini uspostavio platformu za razmjenu poruka WeChat i prvi je u zemlji u segmentu društvenih medija i igrica. Nastoje također proširiti poslovanje sa zabavnim sadržajima i igricama, naznačivši da bi mogli kupiti filmske studije, proširiti se na proizvodnju sadržaja i aktivirati se na više područja u inozemstvu.

>>>Vrijednost Tencenta nadmašila Facebook

Suradnja američkog diva u segmentu pretraživanja Interneta i kineskog tehnološkog šampiona, druge i pete kompanije u svijetu po tržišnoj vrijednosti prema Bloomberg Newsu, zasigurno će privući pozornost u svijetu internetskih tehnologija.

Google je 2010. godine de facto povukao svoju tražilicu iz striktno kontroliranog kineskog Interneta zbog spora oko cenzure i kibernetičkih napada. Mnoge su njegove usluge i dalje blokirane. U međuvremenu su se pojavile naznake zatopljivanja odnosa.

>>>Danski Lego i kineski Tencet udružuju snage, razvijaju video zonu

Tako su kineski regulatori Interneta nedavno odobrili Googleov alat za prevođenje a američka kompanija prošlog je mjeseca objavila da će u Pekingu otvoriti novi centar za istraživanje umjetne inteligencije.

19. travanj 2024 13:08