Korona i biznis
01. kolovoz 2018.

Google Pay od danas konačno dostupan i u Hrvatskoj

Hrvatska je u srijedu postala dvadeseta zemlja koja je uvela uslugu Google Pay, jednostavan i siguran način plaćanja u trgovinama i prilikom online kupovine. Hrvatska je prva zemlja u regiji Adriatic u kojoj je Google predstavio ovu uslugu u partnerstvu s Privrednom bankom Zagreb (PBZ).

Usluga Google Pay dostupna je diljem Hrvatske na prodajnim mjestima koja podržavaju beskontaktno plaćanje, na svim platformama Googlea, za online plaćanja kao i putem aplikacija na kojima je vidljiva oznaka Pay with Google.

>>>Google sa sustavom Android Pay novi je igrač na tržištu mobilnog plaćanja

Da bi se koristilo ovu metodu plaćanja, potrebno je preuzeti aplikaciju Google Pay s Google Play trgovine i dodati Visa Inspire debitnu karticu Privredne banke Zagreb. U trgovini se samo ‘probudi‘ pametni telefon i prisloni na terminal za beskontaktno plaćanje. Za transakcije iznad 100 kuna kao dodatnu sigurnosnu mjeru mora se otključati mobilni uređaj. Usluga Google Pay integrirana je u sve proizvode Googlea i omogućuje jednostavniju kupnju filmova, knjiga i aplikacija kao i izlistavanje svih kupnji na jednom mjestu. Također, usluga omogućuje spremanje vaučera, kartica vjernosti te poklon kartica i njihovo korištenje prilikom plaćanja.

Prilikom dizajniranja usluge Google Pay velika pažnja posvećena je sigurnosti. Uz standardne sigurnosne mjere koje pruža banka, korisnik dobiva dodatnu razinu zaštite. Prilikom plaćanja u trgovini umjesto stvarnog broja kreditne kartice usluga Google Pay dijeli virtualni broj računa i jedinstveni kod koji se mijenja sa svakom transakcijom. Također, u slučaju da je telefon ukraden ili izgubljen, korisnik može zahvaljujući funkciji ‘Find my device‘ zaključati telefon, gdje god se nalazio, osigurati ga novom zaporkom ili s njega, čak, izbrisati sve osobne podatke. Međutim, nema potrebe za deaktivacijom same kartice jer podaci nisu pohranjeni na uređaju, što ovu uslugu plaćanja čini sigurnijom od plaćanja plastičnom karticom.

>>>Zaboravite novčanike, stigao je Apple Pay!

- Zadovoljstvo nam je što je Privredna banka Zagreb prva banka u Hrvatskoj koja će svojim klijentima omogućiti uslugu Google Pay. Usluga je dostupna svim klijentima PBZ-a, korisnicima pametnih telefona koje pokreće operativni sustav Android 5.0 Lollipop ili noviji, kao i korisnicima debitne kartice Visa Inspire putem nove aplikacije za PBZ mobilno bankarstvo ili aplikacije Google Pay. Zahvaljujući partnerstvu s Googleom, PBZ potvrđuje ulogu predvodnika u inovativnim rješenjima na financijskom tržištu - izjavio je predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb, Dinko Lucić.

Osim u Hrvatskoj, usluga Google Pay dostupna je u Australiji, Belgiji, Brazilu, Češkoj, Hong Kongu, Irskoj, Japanu, Kanadi, Novom Zelandu, Njemačkoj, Poljskoj, Rusiji, SAD-u, Singapuru, Slovačkoj, Španjolskoj, Tajvanu, Ukrajini i Velikoj Britaniji.