Aktualno
StoryEditor

Google pristao Italiji platiti 306 milijuna eura poreza, Padoan za veće poreze internetskim tvrtkama

05. Svibanj 2017.

Italija će na sastanku ministara financija skupine najrazvijenijih zemalja svijeta G7 zatražiti efikasnije međunarodne propise o oporezivanju internetskih kompanija, najavio je ministar gospodarstva Pier Carlo Padoan. Italija trenutno predsjeda skupinom G7 i bit će domaćin sastanka šefova vlada i država njezinih članica koji će se održati krajem svibnja u Taormini.

Ministar gospodarstva najavio je u četvrtak u parlamentu da će talijansko predsjedateljstvo učiniti sve što može kako bi se na summitu krajem mjeseca poduzeli konkretni koraci i ostvario pomak u oporezivanju internetskih kompanija.

>>>Alphabetov Waymo tužio Uberov Otto zbog krađe tehnologije za samovozeće automobile

O toj će se temi raspravljati i na sastanku ministara financija članica G7 idućeg tjedna u Bariju, dodao je Padoan a prenosi talijanska novinska agencija ANSA. Unatoč različitim stajalištima o tom problemu unutar G7 svi se slažu da se njime treba pozabaviti, dodao je talijanski ministar.

Italija se često žalila da međunarodne kompanije bazirane na internetu uspješno izbjegavaju porezne obveze.

U četvrtak se talijanska porezna uprava nagodila s američkim divom Googleom o rješenju dugotrajnog poreznog spora. Google je pristao platiti 306 milijuna eura na ime nepodmirenih poreznih obveza.

Talijanska porezna policija utvrdila je prošle godine da internetski div nije platio poreze na oko milijardu eura prihoda ostvarenih u Italiji u razdoblju od 2009. do 2013. godine. Prema jučerašnjem priopćenju Googlea i talijanske porezne službe, nagodba pokriva razdoblje od 2002. do 2015. godine, navodi Reuters.

Tvtka Alphabet izbjegavala poreze

Googleova matična kompanija Alphabet optužena je u Italiji i još nekim zemljama da izbjegava poreze tako što prihode ostvarene u zemljama s višim poreznim stopama prijavljuje u Irskoj koja ima nisku stopu poreza na dobit.

U odvojenom je priopćenju talijanska porezna služba jučer objavila da se iznos od 306 milijuna eura odnosi na Googleovu talijansku i irsku podružnicu.

- S Googleom će biti pokrenut proces koji bi u konačnici trebao iznjedriti preventivne sporazume radi korekcije budućeg oporezivanja u Italiji poslovanja vezanih za našu zemlju, istaknuli su iz poreznog ureda.

25. travanj 2024 14:40