Aktualno
StoryEditor

Google razvio novi algoritam koji eliminira pojavu stranica koje šire mržnju

01. Siječanj 2017.

Google je ovih dana napravio neke značajne promjene u svojoj popularnoj tražilici. Prošli tjedan portal Digital Trends objavio je da u Velikoj Britaniji nakon što se u tražilicu upiše "je li se holokaust dogodio" prvi rezultat koji se pojavio vodi na stranicu koja veliča rasizam.

Nakon određenih promjena u algoritmu za pretraživanje, iako te stranice nisu uklonjene, više se ne nalaze na vrhu rezultata.

Ovo nije prvi put da se Google suočava s ovakvim problemima zbog rezultata pretraživanja. The Guardian je otkrio kako su znali sugerirati rezultate pretrage o tome da su ‘židovi i muslimani zli‘ ili pak da su ‘žene zlo‘.

Prije nego što je Google riješio problem, neki od rezultata prikazanih na vrhu odgovarali su na pitanja o legitimnosti holokausta s linkovima koji vode na stranice čiji sadržaj govori o antisemitizmu i mržnji, a pretraga je čak i nudila odgovore na pitanje ‘zašto je Hitler bio jedna od pozitivnih osoba‘.

>>>Googleu u Indoneziji prijeti kazna od 400 milijuna dolara zbog izbjegavanja poreza

‘Google je napravljen s ciljem da korisnicima pruža visokokvalitetne i autoritativne rezultate kao odgovor na upite pretraživanja.‘ – izjavio je glasnogovornik tvrtke na upit portala Digital Trends.

‘Korisnicima nastojimo pružiti raznolik sadržaj iz različitih izvora, ali smo predani načelu slobodnog i otvorenog interneta. Prosuditi koje stranice na webu najbolje odgovaraju na upit je izazovan problem. Nedavno smo uveli poboljšanja algoritma koji će omogućiti vjerodostojan sadržaj na webu‘ rekao je glasnogovornik, te dodao kako će i dalje mijenjati svoje algoritme tijekom vremena.

Tehnološke tvrtke se sve više suočavaju s kritikama zbog stalnog ponavljanja lažnih vijesti. Facebook i Google ozbiljno pristupaju tom problemu i obećaju da će se to popraviti, a plan uključuje formiranje tima koji će brzo reagirati i eliminirati lažne vijesti.

Izvor: Digitaltrends.com

18. travanj 2024 21:58