Aktualno
StoryEditor

Google zna gotovo sve o vama, a sada će to znanje iskoristiti

19. Srpanj 2017.

Možda više nego bilo koji drugi tehnološki div, Google zna jako puno o vama. Samim uvidom u povijest vaših pretraživanja može se napraviti psihološki profil koji otkriva sve vaše životne interese, kao i najbolje čuvane tajne. Sada je nastupio trenutak kada Google sve što zna o vama nastoji iskoristiti tako da vam ponudi popis linkova i dnevne doze informacija.

Odgovor je to Googla na Facebookov News Feed i pojavljivat će se svaki puta kada otvorite tražilicu ili odete na neku od društvenih mreža povezanih s Googleom.

>>>Hrvati bi si autorizirali prošlost na Googleu

Feed je mješavina vijesti, video sadržaja s Youtubea, sportskih izvještaja, recepata za ručak, svega što Google smatra da bi vam moglo biti interesantno. Pojavljivat će se ispod aplikacije Google, Pixsel, a kasnije i na stranici google.com.

I prije je postojalno nešto slično što se zvalo Google Now, ali tvorci ovog News Feeda kažu kako je riječ o znatno drugačijoj ponudi sadržaja. Prije svega, riječ je o sustavu koji je znatno inteligentniji od svih prethodnih.

>>>Dok mapira ulice za izradu karata, Google mjeri zagađenost zraka

- Feed zna prepoznati razliku između novih tema koje su vas zainteresirale i onih izvora koje pratite već duže vrijeme, kaže Googleov inženjer Shashi Thakur. Osim toga, pojašnjava, Google će nastojati ponuditi uvid u istu temu iz različitih perspektiva, nudeći pouzdanije izvore informacija.

Feed pokreće povijest pretraživanja, ali to nije jedini izvor informacija na koji se oslanja. Uračunava i povijest pretraživanja na Youtubeu, vašu lokaciju, podatke iz vašeg računa, kao i sve podatke koje je prikupio s ostalih platformi. Primjerice, ako planirate putovanje, Google će ponuditi članak o destinaciji koju istražujete.

>>>Google izazvao radost i nevjericu isticanjem najboljih torrent stranica

Dakako, da postoji i loša strana ove vrste personalizacije. Postoje pojedini podaci iz pretraživanja koje biste željeli zadržati za sebe, pa je prilično neugodno kada se takvi sadržaji stalno pojavljuju na vašem uređaju, pogotovo ako vam se na internetu isprepliću posao i privatni život.

Google kaže kako radi na rješavanju takvih situacija, pa postoji mogućnost potpune zabrane pojavljivanja pornografskih sadržaja ili govora mržnje u tražilicama.

>>>VIDEO: Googleov ‘Duboki um’ prohodao bez pomoći

Dodali su kako pojedine teme vezane uz seksualna i religiozna opredjeljenja neće biti uvrštene u pretraživanje ove vrste. Dakako, postoji mogućnost da u potpunosti odbijete ovu uslugu, ali u Googleu kažu kako su njezine prednosti ipak veće od nedostataka.

27. travanj 2024 12:14