Aktualno
StoryEditor

Goran Buić: Medulin je osnovao radijsku stanicu po uzoru na Život na sjeveru

14. Ožujak 2019.

Medulin je prije godinu dana dobio radijsku postaju inspiriranu legendarnom serijom Životom na sjeveru. Smješten u izlogu u strogom centru tog istarskog grada na Medulinskoj placi radio Medulin FM je, kaže načelnik općine Goran Buić, najbolja moguća poveznica mještana, turista i javnih institucija.

Buić u razgovoru za Lider otkriva kako pomoću fondova EU općina Medulin radi na projektima vrijednima 43,5 milijuna kuna. Zbog sporosti administracije pokrenuli su postupak osnivanja vlastitog općinskog ureda za izdavanje dokumenata za gradnju.

Početkom ljeta trebali bismo postati samostalni i u upravljanju projektima koji se odnose na lokalni razvoj, kaže Buić.

Dodaje kako Medulin uskoro dobiva novu turističku atrakciju - dvadeset milijuna kuna vrijedan projekt arheološkog parka na poluotoku Vižuli koji je sufinancirala Europska unija.

– Projekt je u završnoj fazi. Provedene su sve aktivnosti na zaštiti, obnovi i konzervaciji arheoloških nalazišta na terenu i upravo se analiziraju i dokumentiraju uzorci pronađenih artefakata u mjerodavnim laboratorijima. Također je pri kraju uređenje 2,3 kilometra duge šetnice. U njezinoj neposrednoj blizini postavljeni su solarna rasvjeta, dva montažna objekta arheološke škole, dva montažna ugostiteljska objekta, infopunkt te dva sanitarna čvora - opisuje projekt koji će uključivati i 3D vizualizacije, a planira se da će biti otvoren za posjetitelje početkom lipnja.

Ambiciozni medulinski projekti

Tu su i drugi projekti koje Upravni odjel za projekte EU, međunarodnu suradnju i gospodarstvo provodi samostalno ili u suradnji s drugim odjelima općine ili partnerima koji ukupno vrijede oko 19,5 milijuna kuna.

- Odobrena su sredstva u iznosu od 70 do 85 posto. Riječ je o postavljanju stanica za sustav javnih bicikala ‘Med Bike‘ u svim mjestima u našoj općini, projektu ‘Historic‘ kojim će se urediti Park povijesti Banjole uz popratne edukativne sadržaje za djecu, projektu ‘Orka – valorizacija prirodne baštine Rta Kamenjak‘, zatim postavljanju besplatnih internetskih točaka u Općini Medulin, gradnji i opremanju dječjeg vrtića Pomer te uređenju dječjeg vrtića Vinkuran, projektu gradnje reciklažnog dvorišta, nabave spremnika za odvojeno prikupljanje otpada i provedbe izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom te uvođenju e-računa. Ti su se projekti počeli provoditi sredinom ili potkraj prošle godine. Planirano je da se svi ostvare otprilike dvije godine od potpisivanja ugovora o dodjeli sredstava - predstavlja Buić ambiciozne planove za Medulin gdje će se 29. i 30. ožujka održati Liderova dvodnevna konferencija ‘Greenfield investicije – kako snovi postaju stvarnost‘.

Imamo još pet projekta, vrijednih više od četiri milijuna kuna, koji su početkom ove godine prijavljeni za sufinanciranje iz nacionalnih i europskih izvora. Tri su povezana sa sportom, a dva su prijavljena na program ‘Europa za građane‘. Odjel radi i na pripremi uređenja kamenoloma Cave Romane, koji namjeravamo prijaviti na ITU mehanizam Urbanog područja grada Pule, te na pripremi projekta uvođenja širokopojasnog interneta za područje općina Medulin, Ližnjan, Barban i Marčana, u kojemu je naša općina voditelj, zaključuje načelnik Buić.

Liderova dvodnevna konferencija ‘Greenfield investicije – kako snovi postaju stvarnost‘ će 29. i 30. ožujka u Medulinu okupiti brojne stručnjake, ministre, župane, gradonačelnike, načelnike, predstavnike respektabilnih hrvatskih i inozemnih institucija, bankare, menadžere i poduzetnike, kao i druge predstavnike velikih investitora koji su uspješno realizirali ili planiraju realizaciju svojih investicijskih projekata u Hrvatskoj. Prijavite se...

25. travanj 2024 15:43