Aktualno
StoryEditor

Goran Litvan: drama turizma, Hrvatska zabluda s ‘zimmer frajem‘

15. Kolovoz 2019.

Prije točno godinu dana u Hrvatskoj je priznata eksplozija rentijerstva. Tada je objavljen podatak da je na svaki novi ležaj u hotelu otvoreno 14 ležajeva u privatnom smještaju.

Iz toga proizlazi sva drama hrvatskog turizma, koji ovog ljeta lavira između apaurinskih izjava ministra turizma i onoga što svi vidimo na Jadranu, svatko u svojoj destinaciji. A vidimo manje gužve na plažama, čujemo od razočaranih vlasnika kafića da je promet manji 20-30 posto, a istovremeno svjedočimo bezočnom pumpanju cijena.

Kad se naplaćuje i hlad na plaži, gosti će pronaći povoljnije destinacije, makar i manje kvalitetne. Slušam Nijemca u susjedstvu kako razgovara telefonom i razaznajem dvije često ponavljane riječi: ‘urlaub‘ i ‘scheisse‘. Dobro, možda se ove godine izvučemo sa stagnacijom ili malim minusom, ali dogodine ćemo biti u banani.

Naprosto nudimo premalo za cijenu koju postavljamo. To se ponajprije odnosi na nekontrolirani rast ‘zimmer fraja‘, koji država najviše porezno potiče, a koji toj državi najmanje donosi. I sad će još iznajmljivači postati novi socijalni problem ne budu li mogli vraćati kredite iz rentanja sve praznijih apartmana.

19. travanj 2024 02:40