Aktualno
StoryEditor

Goran Litvan: Kako državni mediji produciraju ‘fake news‘ od sporta do nobelovaca

30. Ožujak 2019.

Nacija još nije preboljela nogometni poraz od prošle nedjelje, a HRT nam je u utorak ujutro nasipao još malo soli na otvorenu ranu – umjesto bloka aktualnih sportskih vijesti, u jutarnjem programu puštena je snimka stara nekih mjesec dana, i to baš s košarkaškim debaklom Hrvatske u Szombathelyu, gdje je slabašna Mađarska pobijedila sa čak 19 koševa razlike.

Bilo je u toj snimci još sportskih ‘fake news‘, a nakon toga program je nastavljen kao da je pušten najavljeni aktualni izvještaj sa sinoćnje košarkaške pobjede Cedevite protiv Budućnosti. Isprika je došla tek pola sata kasnije, kad se bližila nova blamaža.

Samo malo kasnije u sportskim vijestima na drugom programu Hrvatskog radija čuli smo da je mlada nogometna reprezentacija izgubila od svojih vršnjaka u Italiji 0:2. Čini se da je radijski izvjestitelj dan ranije otišao s utakmice na poluvremenu. U nastavku je Hrvatska, naime, izjednačila na 2:2.

No, nije HRT usamljen u ‘fejkanju‘. Slovenija je, prema tvrdnji državne agencije Hine, dobila prvog nobelovca. Ova vijest potkraj ožujka je senzacionalna i ekskluzivna. Nobelove nagrade se, naime, dijele u neko drugo doba godine. A zapravo je dotični Duncan Haldane još 2016. s Davidom J. Thoulessom i Johnom Michaelom Kosterlitzom podijelio Nobelovu nagradu za fiziku. Njegova majka je podrijetlom austrijska Slovenka. Haldane je prošlog petka u slovenskom veleposlanstvu u Washingtonu položio svečanu prisegu kao slovenski državljanin. Dakle, nije Slovenija dobila nobelovca, nego je nobelovac dobio slovensko državljanstvo.

A ni kod Hine nesreća, tj. fake news ne dolazi sama. Samo malo kasnije agencija je predstavila ‘novo istraživanje‘ Državnog zavoda za statistiku prema kojem je 33,1 posto turističkih objekata pristupačno za osobe smanjene pokretljivosti. U istom istraživanju prije tri godine bilo je pristupačno 27 posto objekata…

Lijepo je drijemati u mekoj, a opet čvrstoj kolijevci, baziranoj na nepresušnoj TV pristojbi i državnom proračunu.

25. travanj 2024 14:06