Aktualno
StoryEditor

Goran Litvan: Zašto su europski izbori važniji od rezultata

23. Svibanj 2019.

U nedjelju nas čekaju prvi iz terceta izbora, oni za Europarlament. To su najmanje važni nacionalni izbori, ali istodobno će ovaj put biti najvažniji. Nisu važni jer pobjednici neće biti na vlasti, a ni poraženi u manjini. Stranke će malo bildati mišiće i vježbati strategiju za važnije nedjelje. Hoće li HDZ imati pet ili šest zastupnika, jednostavno je stvar prestiža.

Važnost tih izbora nema veze s rezultatom u Hrvatskoj, nego s pozicijom Manfreda Webera. Uspije li ‘spitzenkandidat‘ pučana postati šef Europske komisije, mogao bi pronaći lukrativnu poziciju za svoga ‘bliskog prijatelja‘ Andreja Plenkovića. Ako pak Weber ne uspije sastaviti europsku vladu, europski mediji u toj kombinaciji spominju Plenkovića kao moguće kompromisno rješenje.

Ode li premijer i šef HDZ-a u Bruxelles, to će otvoriti nove kombinacije na domaćoj političkoj sceni – od unutarnjeg prestrojavanja u HDZ-u, preko pozicije sadašnjih koalicijskih partnera i onih grupacija politički bliskih HDZ-u s kojima je Plenković posvađan do oporbe koja bi dobila novi prostor za djelovanje. Eto, zato su ovi izbori važniji od samoga njihova rezultata.

18. travanj 2024 10:33