Aktualno
StoryEditor

Goran Marković: Baze korisnika danas su najveće vrijednosti novih biznisa

14. Studeni 2017.

U drugom dijelu konferencije Kontroling – korak ispred promjena, Igor Arbutina iz tvrtke TPA AUDIT Hrvatska, prezentirao je novi standard u primjeni kontrolinga:  MSFI-15, koji stupa na snagu početkom 2018. godine.

Pri tom je napomenuo auditoriju da „ako niste čuli za njega, možda je već kasno!“, dodajući da se o njemu nije dovoljno raspravljalo. U predavanju pod nazivom „Prihodi – nekad i sad“, Arbutina je prezentirao promjene i prednosti koje donosi novi standard.

>>> Eiselmayer: Za pet godina neće više postojati ljudski porezni savjetnici

On naime prema ocjeni predavača korigira nekonzistentnosti i manjkavosti prijašnjih standarda, predstavlja okvir za rješavanje nedoumica u priznavanju prihoda, poboljšava usporedbu prihoda u raznim industrijama, teritorijima, tržištima i slično, pruža više informacija korisnicima financijskih izvještaja kroz poboljšane objave te pojednostavljuje pripremu financijskih izvještaja.  

Prijelaz na novi standard mogao bi utjecati na poslovanje tvrtki (promjena poslovnih modela, strategije formiranja cijena, redefiniranje ugovora s kupcima, utjecaj na bonuse i restrukturiranje proizvoda i usluga na tržištima), kao i na procese (promjena procesa sukladno promjenama u praćenju prihoda, promjene IT sustava te značajni troškovi promjene).

>>> Započela peta međunarodna konferencija o kontrolingu

Prijelaz će vjerojatno utjecati i na pojedine strukture kao što su menadžment, prodaja, porezi, računovodstvo, kontroling te odnosi s investitorima. Primjerice pri utjecaju na računovodstvo, kontroling, izvještavanje – promjene bi se mogle dogoditi u  priznavanju prihoda, praćenju pokazatelja, alokaciji prihoda, dodatnim objavama te prijelaznim odredbama.

Nakon njegovog izlaganja, Ilvana Ugarak i Emina Leka, objasnile su ulogu kontrolinga u tvrtki Orbico Sarajevo iz BiH, kojeg rade prema Cost modelu praćenja troškova i prihoda do nivoa poslovnog programa. - Problem je bio naći uljeza koji generira gubitke. Projekt hrane koji od brendova akumulira gubitke nismo znali. Pristupili smo izradi cost-modela – po kupcu, brendu, zaposleniku i došli smo do slike koju možemo prezentirati Upravi, a koja će biti osnova za donošenje kvalitetnih odluka – objasnila je Ugarak. Sljedeći zadatak kontrolinga u Orbicu je odvajanje troškova transporta i carine te pored praćenja budžeta, praćenje kvalitete svake inicijative i ulaganja u kupca.  - Kontroling daje zeleno svjetlo je li neka akcija isplativa.  Na osnovu baze podataka o akcijama, imamo dobru osnovu za određivanje akcija u budućnosti – zaključila je Ugarak.

>>> Nagrada za najbolji kontroling projekt dodijeljena Saniji Vnučec-Panjkoti iz Nestlea

Goran Marković iz tvrtke Infodom pričao je o dualnosti poslovanja kompanija kao današnjoj realnosti. Tvrtke danas moraju paralelno voditi dvije strategije: očuvati postojeći biznis i razvijati nove biznise koji otvaraju nova tržišta i prilike. Samim time poslovanje i kontroling se moraju voditi kao za dvije odvojene tvrtke te je bitno naći ravnotežu između brzine transformacije i stabilnosti. Marković je objasnio i današnju ulogu digitalnog, odnosno platformskog poslovanja te spomenuo Uber i Facebook kao predvodnike novog trenda procijene vrijednosti kompanija.

-  Iako danas postoji mišljenje da su digitalne tehnologije najviše zaslužne za promjene, to nije točno. Najviše promjena imamo u navikama i očekivanjima kupaca, a tehnologija je samo odgovor na njihovu potražnju. Platformski biznisi danas spajaju ponudu i potražnju, oni su medijatori bez ikakve opipljive vrijednosti unutar kompanija. Konkurencija se danas vodi na razini što veće baze korisnika i one postaju osnovne vrijednosti novog biznisa. Primjerice Uber želi čim više vaših podataka i na temelju izvlačenja maksimalnog broja podataka širi svoje poslovanje na druge biznise, nevezane za taksi usluge. To radi i Amazon, za kojeg se više niti ne zna u kojim je sve djelatnostima prisutan – istaknuo je Marković, dodajući da će krucijalni pokazatelj uspješnosti poslovanja u budućnosti biti preporuka korisnika nekog proizvoda drugim korisnicima.

Autori: Željka Laslavić i Goran Jungnvirth

16. travanj 2024 09:22