Aktualno
StoryEditor

Goran Tudorović: S ‘blagoslovom‘ države lakše do realizacije ekokampa s pet zvjezdica

29. Travanj 2018.

Budući ekološki autokamp s maksimalnih pet zvjezdica na trenutačno pustom rtu Rastovac kod mjesta Povljana na otoku Pagu jedan je od zasad samo tri privatna ulaganja koja je država proglasila strateškim investicijama od posebnog interesa.

>>> Baybars Altuntaş: S prvim novcima kupio sam BMW jer stan ne možete pokazivati ljudima

Greenfield-ulaganje u gradnju autokampa Punta Nova naraslo je od prvotnog projekta na gotovo 200 milijuna kuna, sada je pred ishođenjem građevinske dozvole, a bude li sve teklo prema planu i aktualnim projekcijama, luksuzno opremljeni ekološki kamp čiji je kapacitet 2200 gostiju prve bi goste mogao primiti u sezoni 2020. U kampu bi trebalo raditi 116 sezonaca i 24 stalno zaposlenih. Jedan od najvećih izazova, sudeći prema ponudi i potražnji na tržištu rada, bit će privući kvalitetan kadar. Iza projekta stoji mala zadarska tvrtka Effectus, specijalizirana za savjetovanje i upravljanje u turizmu, najviše u industriji kampinga, koju suvlasnički i suupravljački vode braća Goran i Zvonimir Tudorović, dvojica poduzetnika novije generacije s bogatim iskustvom i ekspertizom stečenima u velikim sustavima na poslovima upravljanja i restrukturiranja turističkih tvrtki.

Više od bora i šatora

Na rtu Rastovcu pokraj Povljana na otoku Pagu sagradit će se ekokamp Punta Nova. Jedno je to od zasad samo tri privatna ulaganja koja je država proglasila strateškima. Greenfield-ulaganje vrijedi 200 milijuna kuna i projekt je braće Gorana i Zvonimira Tudorovića koji će ga provesti i uz pomoć partnera PPD-a.

– Još treba ljudima objašnjavati da kamping ne znači dva bora, šator iz kojega vire noge i paštete. Kamping je u Europi otišao daleko, a velike tvrtke kao što su Maistra i Valamar svojim primjerima i investicijama u kampove s četiri i pet zvjezdica kod nas pokazuju put kojim ide kampinška industrija, koja danas u Hrvatskoj čini oko 30 posto svih ostvarenih noćenja – razbija uvodno zablude stariji brat Goran i objašnjava nam da ni kampovi nisu što se nekad bili i da se ne dobivaju zvjezdice samo za ravnu ledinu s hladovinom, sanitarnim čvorom i priključkom za struju na kojoj će nezahtjevni gost podignuti šator.

>>> Anja Bauer Minkara: Fabularov recept za izgradnju brenda ima samo osam sastojaka

Budući pravi mali turistički grad u pošumljenom dijelu stjenovitog otoka Paga, čiji dijelovi sliče površini Mjeseca, imat će i sadržaje poput višenamjenske dvorane, wellnessa i bazena, tri tipa restorana, teniske i odbojkaše terene, smještajne prostore veće i kvalitetnije od zahtjeva kategorizacije s prilagođenom razinom privatnosti zahtjevnih gostiju koji se u prirodi ne žele odreći komfora. Imat će kamp i naglašenu ekološku komponentu. Trebao bi biti CO₂ neutralan, s biopročistačima otpadnih voda sa sustavima toplinskih crpki kojima bi se ponovnom upotrebom otpadnih voda zagrijavala topla voda, a čime bi se recikliralo oko 35 posto vode, sa solarnim panelima, zabranom vožnje automobilima u više od polovine kampa i flotom električnih vozila.

Iskustvo upravljanja

– Nazvali smo to projektom svoga života. Iako imam još dovoljno vremena i energije za tri takva projekta, vjerojatno ćemo u životu uspjeti napraviti samo taj jedan tako veliki. Naravno da nismo to sami mogli izvesti, nego smo morali naći partnera. S deset posto udjela u vlasništvu u projektu sudjeluje Pavao Vujnovac, vlasnik Prvog plinarskog društva, a za sada smo obavili preliminarne razgovore s HBOR-om i nekim komercijalnim bankama koje su spremne financijski pratiti projekt – govori o vlasničkoj strukturi i modelu financiranja tog velikog zalogaja za malu tvrtku sa sedam zaposlenika koja je prošlu poslovnu godinu zaključila s gotovo 19 milijuna kuna prihoda.

>>> Neb Chupin: U holivudskim studijima snimat će se film o uspjehu hrvatskog džema od smokava

Gotovo 60 posto prihoda zadarski poduzetnici ostvaruju posredovanjem u prodaji mobilnih kućica koje proizvodi slovenska Adria, kao dio projekta ‘Vaša adresa uz more‘, koji podrazumijeva kompletnu uslugu prodaje, prijevoza, montaže i odabira lokacije za postavljanje mobilne kućice. Ostatak prihoda trenutačno ostvaruju upravljanjem kampovima. U uvali Lučina na rodnom otoku Pašmanu vlasnici su kampa s četiri zvjezdice, u Jezerima na otoku Murteru upravljaju turističkim naseljem s autokampom, a u Njivicama na otoku Krku Sea Heven Resortom s hotelima i autokampom. Većinski vlasnik John Richard Alm, u poslovnom svijetu poznat kao bivši direktor Coca- Cole, ustupio je deset posto udjela u vlasništvu poduzetnoj zadarskoj braći kako bi ih motivirao da još bolje upravljaju Hotelima Njivice, koje s pozicije predsjednika Uprave vodi Zvonimir Tudorović.

Stručnjaci za kampiranje

– Zanimljivo je da smo nas dvojica s otoka Pašmana i da su svi naši projekti na otocima. Prije tih projekata bili smo konzultanti za nekoliko kampova, a nakon završenog studija na opatijskom Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu obojica smo bili zaposleni na upravljačkim pozicijama u velikim turističkim sustavima u Zadru i Biogradu. Cijeli smo život u turizmu, a s turizmom smo od malih nogu, kad smo na Pašmanu gdje su nam roditelji iznajmljivali apartmane odrastali svako ljeto uz rečenicu ‘Ne vičite, gosti spavaju‘ – govori nam Goran o svom i bratovu poslovnom i životnom iskustvu te dodaje kako se odluka da krenu u poduzetništvo dogodila nakon poslijediplomskog studija menadžmenta Master of Business Administration (MBA), na kojem je dobio hrabrost i motivaciju.

Prisjeća se i kako su počeci bili teški, kako su tvrtku u mirovanju s početnim kapitalom dobili na dar od prijatelja i kako su prije osam godina počeli doslovno iz dnevnog boravka, prvo s konzaltingom, ubrzo i s upravljanjem, razvijajući paralelno posao s mobilnim kućicama. Prije nekoliko godina na Pašmanu su otvorili i DMC Two Islands, turističku agenciju specijaliziranu za destinacijski menadžment na otocima Ugljanu i Pašmanu, međusobno povezanima mostom. Za sada iznajmljuju bicikle i čamce i osmišljavaju nove sadržaje poput posjeta farmi tuna i kušanja jela od te cijenjene plave ribe.

Dobrodošla pomoć

O daljnjem širenju poslovanja i novim projektima braća Tudorović za sada ne razmišljaju, svjesni da će im veliki projekt ekološkoga kampa s pet zvjezdica u Povljani na otoku Pagu biti sasvim dovoljan zalogaj, dok ga sagrade i postave na noge. Proglašenje tog projekta strateškom investicijom značilo im je prije svega priznanje kvalitetne poduzetničke ideje, ali i donijelo željenu koordinaciju među tijelima vlasti i pojedincima do kojih bi teško samostalno došli, a kamoli ih sjeli za isti stol kako bi se otklonile teškoće pred realizacijom projekta.

>>> Ivan Milišić: Sapunoteka se razvijala korak po korak, bez kredita i marketinga

– Mi poduzetnici znamo reći da nikad u svojim tvrtkama ne bismo zaposlili ljude iz državne uprave, ali neke koji se doista trude i rade svoj posao kako treba odmah bih sutra zaposlio – zaključuje ovu priču poduzetnik Goran Tudorović, jedan od onih koji žive za turizam, stručnjak za kamping, za koji kaže da je u posljednjih desetak godina kod nas znatno napredovao u smislu ulaganja u kvalitetu, ali i da ima prostora za barem još deset kampova poput ekokampa s pet zvjezdica Punta Nova na otoku Pagu, koji će kada bude otvoren u sezoni 2020. dodatno podignuti ljestvicu i postaviti visoke standarde u ovdašnjoj industriji kampiranja.

20. travanj 2024 07:25