Aktualno
StoryEditor

Gorbačov: Sve upućuje da se svijet priprema za rat

27. Siječanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Mihail Gorbačov, zadnji predsjednik Sovjetskog saveza i po mnogima osoba zaslužna za okončanje Hladnog rata i rušenje Berlinskog zida, progovorio je za Time i šokirao. Prema njegovom viđenju svijeta danas, čini se da nam se sprema - rat.

>>>‘Sat apokalipse’ nikad bliže ponoći

- Svijet je opterećen problemima, a političari djeluju zbunjeno i izgubljeno - napisao je u kolumni Gorbačov.

- Međutim, niti jedan problem nije toliko gorući poput problema militarizacije politika i nove utrke u naoružavanju. Rješavanje tog problema mora biti prvo na ljestvici naših prioriteta - poručuje.

"Svijet se sprema za novi rat"

- Trenutna je situacija iznimno opasna - direktan je.

-  Sve je više vojske, naoružanih nosača zrakoplova i naoružanog vojnog osoblja u Europi. Snage NATO-a i Rusije, koje su se u prošlosti razmještale na sigurnoj udaljenosti, sada su sve bliže jedni drugima, kao da žele držati jedni druge na nišanu. Istovremeno, dok se države bore da osiguraju osnovne socijalne potrebe svojim građanima, rastu izdavanja za vojske. Nema velikih poteškoća u pronalasku sredstava za ubojito i sofisticirano oružje, koje ima veliku razornu moć. Moć tih oružja usporediva je s oružjem za masovno uništenje. Podmornice su naoružane bojnim glavama koje mogu uništiti pola kontinenta. Stratešku stabilnost narušavaju raketni obrambeni sustavi – upozorava Gorbačov.

- Političke i vojne vođe sve češće zvuče ratoborno, a njihove obrambene doktrine su opasne. Sve to upućuje da se svijet priprema na novi rat - odvagnuo je.

"Zaustavite nuklearno oružje"

- U drugoj polovici ‘80-ih, u suradnji sa SAD-om, započeli smo procese smanjenja količine nuklearnog oružja i nastojali smanjiti nuklearnu prijetnju. Prema izvještajima Rusije i SAD-a, od tada do danas, uništeno je oko 80 posto nuklearnog naoružanja koje je bilo akumulirano za trajanja Hladnog rata. To je bilo moguće zahvaljujući razumijevanju vođa država koje posjeduju nuklearno naoružanje kako je nuklearni rat neprihvatljiv - podsjetio je politički veteran pa naveo zajedničku deklaraciju SAD-a i Sovjetskog Saveza u kojoj je jasno rečeno da u nuklearnom ratu nema pobjednika te da se takav rat nikada ne smije dogoditi. Otkrio je i kako se, godinu dana nakon potpisivanja ove deklaracije, sastao Politbiro, da bi raspravio o značaju jedne jedine rečenice koja je glasila: "Na napad odgovoriti svim raspoloživim sredstvima".

- Članovi Politbiroa prigovorili su značaju ove rečenice i pojasnili da nuklearno oružje može služiti samo jednoj svrsi - prevenciji ratovanja. Ultimativni cilj trebao bi biti svijet bez nuklearnog naoružanja - piše dobitnik Nobela za mir.

"Moramo izaći iz začaranog kruga"

- Strah od nuklearnog oružja danas je ponovno naša stvarnost. Odnosi između velikih sila ovoga svijeta pogoršavaju se već nekoliko godina. Zagovornici industrije naoružanja zadovoljno trljaju rukama. Moramo se probiti iz te situacije. Moramo nastaviti politički dijalog i stremiti donošenju zajedničkih odluka i provoditi zajedničke akcije. Generalan je stav kako te zajedničke akcije podrazumijevaju zajedničku borbu protiv terorizma. To je važan zadatak, ali to nije dovoljno za normalizaciju odnosa i uspostavu dijaloga. Moramo se fokusirati na prevenciju ratnih sukoba, zaustaviti utrku u naoružanju i smanjiti količine proizvedenog oružja. Moramo postići dogovor ne samo po pitanju nuklearnog naoružanja, već i po pitanju dalekometnih raketnih sustava i novih strategija sigurnosti - savjetuje Gorbačov.

- U modernom društvu, rat mora biti proglašen nezakonitim jer niti jedan rat neće riješiti naše globalne probleme. Rat ne može riješiti siromaštvo, zaštititi okoliš, pomoći migrantima, riješiti probleme prenapučenosti ili nedostatnih prirodnih resursa.

Učinite prvi korak

- Apeliram na članove UN-ovog Vijeća sigurnosti, tijela koje snosi punu odgovornost za pitanja sigurnosti svijeta, da učini prvi korak. Predlažem da sazovu svjetske vođe i potpišu izjavu o tome kako je nuklearan rat neprihvatljiv i nikada se ne smije dogoditi.

- Inicijativa za takav sastanak mora doći do predsjednika Donalda Trumpa i Vladimira Putina. Oni su predsjednici dviju država koje u svojem vlasništvu imaju preko 90 posto ukupnog svjetskog nuklearnog oružja. Zbog toga ih smatram najodgovornijima-

- Predsjednik Franklin D. Roosevelt jednom je rekao da je jedna od temeljnih ljudskih sloboda, sloboda od straha. Danas, milijuni ljudi osjećaju teret straha, uzrokovanog ratovima, militarizmom, utrkom u naoružavanju i nuklearnim mačem Damokla. Rješavanjem tog straha učinit ćemo svijet slobodnijim mjestom za život. To nam svima treba biti cilj. Tako ćemo lakše riješiti neke druge probleme.

- Došlo je vrijeme odluke - upozorio je u zloslutnom osvrtu Mihail Gorbačov.

03. svibanj 2024 15:39