Aktualno
StoryEditor

Gordana Kovačević: Ključ uspjeha je u liderstvu, hrabrosti i adaptaciji 

31. Siječanj 2018.

Kako stvoriti tvrtku koja je danas ‘globalni igrač‘ te koji su to izazovi i prilike na tom putu zna najmoćnija žena u hrvatskom biznisu. Riječ je o Gordani Kovačević koja je svoj primjer uspješnog liderstva predstavila u HRT-ovoj emisiji ‘U svom filmu‘.

Dolaskom Ericssona u Hrvatsku 1995. godine, kada je kompanija postala dio korporacije Ericsson, Gordana Kovačević postaje potpredsjednica Ericssona Nikole Tesle te potpredsjednica Ericssonove tržišne jedinice Srednja Europa. Na tom putu, inovativnost i originalan pristup bili su dio njenog osobnog doprinosa lokalnoj i globalnoj organizaciji što je prepoznato kroz Ericssonove centre izvrsnosti koji su, kao njena ideja, najprije implementirani u Hrvatskoj, a nakon toga u cijeloj korporaciji.

>>>Gordana Kovačević: Ravnopravnost je svijest i način života i rada

- Preko 64 godine bili smo licencni partner globalne trvtke Ericsson koji je kasnije i postao najveći pojedinačni vlasnik. Ostalo su institucionalizirani dioničari i 7.000 malih dioničara. Vezali smo se uz pravog globalnog partnera i u trenutku restrukturiranja. Gledali smo u budućnost. Da su ostali na proizvodnji hardvera - više nas ne bi bilo. Odlučili su se okrenuti razvojno istraživačkim aktivnostima i proizvodnji  softvera. Bile su to teške i hrabre  odluke, rekla je Kovačević. Sablazan je bila i to što je 13 jedinica ‘outsourcano‘, a sve su te kompanije danas postale samostalne i rade unutar kampusa, dodala je.

- Danas tisuće hrvatskih inženjera radi u kompaniji i diljem svijeta! Prosjek plaće je 19 tisuća kuna bruto i stalno nešto novo izmišljamo kako motivirati ljude, kazala je Gordana Kovačević.

>>>FOTO: Gordana Kovačević i treći put proglašena najmoćnijom ženom hrvatskog biznisa

Kao najvažnije odlike uspješnog menadžera, Gordana Kovačević vidi u liderstvu, hrabrosti i adaptaciji na dinamičnom tržištu.

- Ključ je u liderstvu, a tu je važna hrabrost da se nosite s rizicima, ali i da se kontinuirano mijenjate jer je dinamika promjena sve veća i veća. Mnogi nestaju preko noći jer se ne znaju adaptirati, dodala je.

- Tvrtka ne ovisi toliko o  poslovanju u Hrvatskoj, jer 80 posto izvoze. Dolaze i premijeri i predsjednici vidjeti na našem primjeru kako je tvrtka s Trešnjevke postala globalni igrač. Mi smo najveća regionalna ICT kompanija, a živimo u vrijeme digitalne ekonomije, digitalne transformacije i osjećamo potrebu da se naš glas čuje i da damo primjer kako je moguće sa nekoliko ključnih  projekata napraviti stratešku promjenu, kaže Kovačević. Naglasila je kako su neki njihovi projekti pridonijeli reformskim promjenama, a riječ je o e- zdravstvu jedanom od najboljih koncepata unutar EU-a.

>>>Gordana Kovačević: U digitalnoj ekonomiji svi imaju priliku za strateški zaokret

Što se tiče poslovnog okruženja u Hrvatskoj, Gordana Kovačević rekla je kako investicije idu u zemlje gdje postoji skladno, ali i poticajno okruženje - što znači spremnost za mijenjanje stvari koje će osigurati  da investitori više zapošljavaju.

- Brzina promjena kod nas bi trebala biti puno veća. U pozitivnom smo trendu, raste BDP, ali taj trend treba oplemeniti. Moja je poruka da brže donosimo odluke. Ako odluka i nije najbolja - ona će se popraviti. Najgore je ne donositi odluke, poručila je Gordana Kovačević.

17. travanj 2024 00:39