Aktualno
StoryEditor

Gordana Kovačević: Ravnopravnost je svijest i način života i rada

03. Siječanj 2018.

Žena koju poslovnoj zajednici ne treba posebno predstavljati već par godina drži čvrstu poziciju najmoćnije žene u biznisu radi svog ukupnog doprinosa hrvatskom gospodarstvu. Na poziciji predsjednice Uprave Ericssona Nikole Tesle nalazi se već 12 godina, a svoju karijeru u kompaniji započela je u nekadašnjem poduzeću ‘Nikola Tesla‘ gdje je kao cijenjeni stručnjak, a kasnije i menadžer, vodila niz najsloženijih telekomunikacijskih projekata na domaćima i stranim tržištima te najveće linijske organizacije u kompaniji. Dolaskom Ericssona u Hrvatsku 1995. godine, kada je kompanija postala dio korporacije Ericsson, postaje potpredsjednica Ericssona Nikole Tesle te potpredsjednica Ericssonove tržišne jedinice Srednja Europa. Tijekom posljednjih desetak godina bavila se strateškim menadžmentom, restrukturiranjem kompanije i razvojem poslovanja. Na tom putu, inovativnost i originalan pristup bili su dio njenog osobnog doprinosa lokalnoj i globalnoj organizaciji što je prepoznato kroz Ericssonove centre izvrsnosti koji su, kao njena ideja, najprije implementirani u Hrvatskoj, a nakon toga u cijeloj korporaciji.

>>>FOTO: Gordana Kovačević i treći put proglašena najmoćnijom ženom hrvatskog biznisa

Iako je upravljačkih pozicija žena u odnosu na muške kolege još uvijek manje, na globalnoj razini njihov broj raste. Štoviše, neki globalni lideri shvatili su da im žene donose i uspješnije rezultate, pogotovo kad je u pitanju povrat investicija. Da je zapošljavanje žena na visokim pozicijama zapravo dobra poslovna odluka, a ne stvar etičkog balansa. Primjećujete li vi takve trendove?

- Udjel žena u upravljačkim strukturama, kako na globalnoj tako i na domaćoj razini, mijenja se sporo, ali pozitivno. U usporedbi sa svojim muškim kolegama, žene su zahvaljujući svom psihološkom profilu i raznim ulogama koje imaju u poslovnom i privatnom životu pokazale veću fleksibilnost i otvorenost prema različitim izazovima. Iz vlastitog iskustva mogu reći da uspjeh nikome neće biti poklonjen nego se za njega mora izboriti, a najvažnije mjerilo je rezultat. Kvalitetan rezultat ne smije biti i nikada nije određen spolom. Sigurna sam da nikakva pozitivna diskriminacija neće suštinski promijeniti odnose, ukoliko uspjeh neke žene ili muškarca ne bude čvrsto utemeljen na njihovim sposobnostima, znanju i rezultatima. Smatram potrebnim otvoreno razgovarati o ovim temama kako bi se prenijele važne poruke i savjeti koji mogu koristiti ženama kod donošenja ključnih odluka za njihov život i karijeru, imajući na umu da se uspjeh definira kontinuiranim stabilnim rezultatima i kvalitetnim odnosima na poslu, društvu i u obitelji.

Postoji li u našem društvu ravnopravnost spolova?

- Mi kao društvo moramo razvijati kulturu u kojoj se lideri biraju na temelju stručnih, ljudskih i moralnih osobina i kvaliteta te koji takav odnos promiču u radu sa svojim suradnicima. Ravnopravnost nije jednosmjerna ulica u kojoj se samo nešto zahtijeva. Ravnopravnost je svijest i način života i rada. Dugo sam vremena na različitim liderskim pozicijama, unutar kompanije i u sklopu globalnog Ericssona, u ICT industriji u kojoj još uvijek znatno veću zastupljenost imaju muškarci i nisam imala problema zbog toga što sam žena.

Za žene u STEM područjima kaže se da u obrazovnim sustavima često postižu izvrsne rezultate, međutim kada završe školovanje, zapošljavaju se na drugim poslovima. Je li to uistinu tako i zbog čega?

- Činjenica je da danas u propulzivnom i perspektivnom dijelu gospodarstva kakvo je STEM područje postoji značajan manjak stručnjaka, posebno žena. Žene i muškarci imaju jednake predispozicije i šanse biti uspješni u STEM području pa smatram da žene moraju iskoristi ovu povijesnu priliku za snažniji ulazak u svijet visokih tehnologija u kojem postoje velike mogućnosti daljnjeg stručnog i poslovnog razvoja. Međutim, važno je da žene to rade zato što to žele, a ne zato što je netko propisao kvote. Želimo li ohrabriti veći broj žena za preuzimanje najodgovornijih i najzahtjevnijih poslova i pozicija, puno bi pomoglo ukoliko bi se i u društvu stvarali mehanizmi podrške za balansiranje poslovnog i privatnog života jer to nisu problemi koji muče samo nas žene. U ubrzanom poslovnom ritmu svi koji su izloženi velikim zahtjevima i pritiscima imaju jednaku potrebu za servisima koji bi im olakšali svakodnevno funkcioniranje. Ohrabrenje i poticanje počinje u obitelji, a onda se prenose na sve segmente društva što potiče žene na rad, edukaciju i razvoj.

Koji su ključni faktori uspjeha žena u biznisu?

- Da bi uspjele, žene kao i muškarci moraju biti sigurne u svoje znanje, vještine i sposobnosti te nikada ne smiju odustati u traženju jednakih prilika i uvjeta za rast i razvoj. Mi koji radimo u STEM području znamo da se radi o izuzetno zanimljivim područjima, o industrijama budućnosti koje pružaju ogromne mogućnosti za razvoj i inovativnost i šteta je da ove šanse ne iskoristimo u svom punom potencijalu. Znam da u ICT industriji u Hrvatskoj trebamo puno više stručnjaka nego što ih osigurava obrazovni sustav. U Ericsson Nikoli Tesli trebamo takve stručnjake i pozivam ih da se pridruže našem timu. Ono što je sigurno, neovisno radi li se o ženama ili muškarcima, svi će imati jednake uvjete za rast, razvoj i zanimljiv posao te raditi u motivirajućem radnom okruženju.

>>>Gordana Kovačević: Danas žene imaju povijesnu priliku snažnije ući u tehnološki i poslovni svijet

Primjećujete li razliku među mlađom populacijom žena u pristupu svom poslu i napredovanju?

- Žene danas imaju bolje obrazovanje, ima više žena koje su željne poslovnog uspjeha i žele napredovati u karijeri. Sve više, u svijetu i kod nas, imamo primjera uspješnih žena koje postižu izvrsne rezultate u biznisu kao i onih koje hrabro i motivirano kreću u životne izazove. S obzirom da je to proces, ne očekujem da će se promjene dogoditi preko noći. Poručila bih mladim kolegicama da uživaju u poslu koji rade, budu hrabre i nikad ne odustaju od dobrih ideja jer samo tako mogu ispuniti svoje želje, i snove pretvoriti u stvarnost.

Mislite li da je ženama lakše probijati se u karijeri uz pomoć mentora i međusobnog umrežavanja? Kakva su vaša iskustva, jeste li imali mentore i jeste li se ikada umrežavali sa svojim kolegicama na visokim pozicijama?

- Mentori mogu pružiti potrebna konkretna znanja, ali i inspirirati i žene na početku njihove karijere kako bi one usmjerile svoje talente te ravnopravno konkurirale svojim znanjem i vještinama na globalnom tržištu. U jednom razdoblju karijere imala sam mentora koji me savjetovao i svojim liderskim sposobnostima inspirirao, što smatram da mi je bilo izuzetno važno i korisno. Kasnije sam bila mentor drugima, a vjerujem da je to iskustvo bilo pozitivno za obje strane. Danas svoj rad ne mogu zamisliti bez umreženosti s kolegicama i kolegama diljem svijeta. Na taj način zajedno dijelimo svoja iskustva i proširujemo vlastite vidike. Žene i muškarci upućeni su jedni na druge, a zdravo društvo se temelji na sinergiji među njima. Upravo zato se i naši glasovi moraju jednako čuti i uvažavati kod svih važnih tema modernog društva.

19. travanj 2024 10:44