16. prosinac 2018.

Gordana Kovačević: Situacija je zabrinjavajuća za potplaćene žene

Predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević proglašena je po četvrti put najmoćnijom ženom hrvatskog biznisa, na 8. međunarodnoj konferenciji ‘Žene u biznisu’. Tom prilikom porazgovarali smo s njom o poslovnim odlukama i upravljačkim strategijama koje su joj priuštile titulu najmoćnije žene u hrvatskom biznisu.

Koje ste ključne upravljačke odluke donijeli u posljednjih godinu dana?

Upravljačke odluke koje sam donijela u ovoj godini za cilj su imale nastavak održivog poslovanja Ericssona Nikole Tesle, jačanje tržišnog udjela, dobivanje novih odgovornosti te razvoj i širenje ponude rješenja, proizvoda i usluga visoke dodane vrijednosti. Od mnogobrojnih odluka istaknula bih one vezane za naše tehnološko liderstvo, partnerstvo s kupcima te znanje i kompetencije naših zaposlenika. U ožujku ove godine, u sjedištu kompanije prvi u Hrvatskoj demonstrirali smo mogućnosti koje nudi 5G tehnologija, a tijekom ljetnih mjeseci podržali vodeće hrvatske operatore u njihovom predstavljanju funkcionalnosti 5G tehnologije u stvarnom okruženju s naglaskom na usluge krajnjim korisnicima.

Proširili smo i naše razvojno-istraživačke aktivnosti u području razvoja mobilnih komunikacija 4. i 5. generacije u Zagrebu i Splitu te otvorili ured u Osijeku. Neke važne odluke bile su vezane i uz osiguranje potrebnih preduvjeta za uspješnu realizaciju nekoliko vrlo zahtjevnih projekata u zemlji i na našim izvoznim tržištima. Veliku pozornost usmjerila sam i na zaposlenike koji su najvažniji preduvjet našeg uspjeha i održivog razvoja te nove poslovne modele i način rada koji prati brze promjene u našoj industriji i globalnom okruženju.

Koliko su, po vašem mišljenju, pri upravljanju značajne hard, a koliko soft skills? Posjeduju li žene više mekih vještina u svom upravljanju?

Najbolje rezultate donosi kombinacija jednih i drugih vještina, a radi li se u pojedinom slučaju o prevazi “mekih” ili “tvrdih” vještina u velikoj mjeri ovisi o specifičnosti situacije. U donošenju poslovnih odluka, uvijek postupam strateški, usmjerena na rezultat i izvrsnost u svemu što radimo, neopterećena takvim klasifikacijama.

Nisam pobornica kvota nego sposobnih, kvalitetnih i predanih stručnjaka. Mislim da je pri upravljanju izuzetno važno dobro procijeniti na koji se način stručnjaka može osnažiti i uključiti u tim da bi dao svoj maksimum. Iz vlastitog iskustva rekla bih da žene imaju snažniju emocionalnu i socijalnu inteligenciju pa ovo prepoznavanje, osnaživanje i uključivanje dolazi prirodno, bez velikog napora. S druge strane, to je svojevrsni uteg jer dolazi do emocionalnog angažmana koji ponekad otežava potrebne, ali bolne rezove.

Što biste naveli kao vaše meke vještine?

Tijekom svoje karijere uvjerila sam se da surađujući i dijeleći znanje, zajedno rastemo i razvijamo se. Poštivanje suradnika, uvažavanje njihovih ideja i prijedloga te motiviranje zaposlenika i timova ključ su za uspješno ostvarivanje postavljenih ciljeva. Naravno, izuzetno je važna vjerodostojnost. Da lider ne bi upao u zamku praznih floskula, potrebno je svakodnevno, vlastitim primjerom davati potvrdu vrijednostima koje zastupa jer je na duge staze drugačiji način rada neodrživ.

Smatrate li da su žene povećanim angažmanom dovele same sebe u nepovoljan položaj? Koliko još uvijek vrijedi staro pravilo 8/8/8 (osam sati rada, osam sna, a ostalih osam obitelj, slobodno vrijeme, hobiji)? Što od navedenog najviše pati, odnosno kako sada izgleda taj omjer među uspješnim ženama?

Vremena se mijenjaju pa pravila iz nekih drugih vremena teško mogu parirati današnjoj svakodnevnici. Situacija je zabrinjavajuća za potplaćene žene, za žene koje nemaju adekvatna rješenja za skrb o djeci u okruženju u kojem žive, za daljnju izobrazbu i sl. Važno je da žena ima kvalitetne uvjete, izbor rješenja i podršku.

U tom procesu snaženja žena za preuzimanje većih odgovornosti veliku ulogu imaju njihovi menadžeri i mentori neovisno jesu li oni muškarci ili žene, a također i partneri i obitelj u preuzimanju i podjeli obiteljskih odgovornosti. Uspješne žene mogu birati i odlučivati što žele i pod koju cijenu. Ne postoji netko drugi tko bi umjesto svakog od nas donio takvu odluku.

Jeste li vi dostupni 24/7 na svim kanalima?

Iako je to ponekad jako izazovno s obzirom da Ericsson Nikola Tesla posluje i na tržištima gdje je velika vremenska razlika, uvijek sam dostupna za donošenje strateških odluka, a današnja tehnologija nam omogućava da uvijek budemo povezani.