Aktualno
StoryEditor

Gospodarski kriminal u splitskoj kreditnoj uniji Bra-Ma, priveden otac i sinovi

21. Prosinac 2017.

Protiv sedam osoba osumnjičenih da su počinili kaznena djela zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene ili poslovne isprave policija je podnijela prijave splitskome ŽDO-u, a privedenu trojicu među njima, koja se terete da su oštetila veći broj štediša kreditne unije, zamjenik županijskoga odvjetnika pustio je u četvrtak predvečer nakon ispitivanja.

Kako javljaju splitski mediji, riječ je o ocu i dvojici sinova iz splitske kreditne unije Bra-Ma.

>>> Gospodarski kriminal: Kaznena djela zbog kojih poduzetnici (ne) idu u zatvor

Trojica osumnjičenika koja su bila privedena pritvorskome nadzorniku puštena su predvečer, doznaje se u ŽDO-u u Splitu. Njih trojicu je ispitao zamjenik županijskog državnog odvjetnika koji je zaključio kako nisu ispunjeni zakonom određeni uvjeti za određivanje istražnog zatvora te da ne prijeti opasnost njihova utjecaja na svjedoke, doznaje se u  ŽDO. Svih sedam osumnjičenika najprije su bili privedeni u policiju, gdje su nakon ispitivanja četvorica odmah puštena na slobodu, a trojica nakon ispitivanja kod zamjenika županijskog državnog odvjetnika.

Policijska uprava u priopćenju navodi da su policijski službenici Službe organiziranoga kriminaliteta dovršili istraživanje nad sedam hrvatskih državljana u dobi od 35, 38, 43, 45, 60, 64 i 71 godinu.

Utvrđeno je da su 43-godišnjak, 45-godišnjak i 71-godišnjak, kao odgovorne osobe kreditne unije i predsjednik nadzornog odbora unije, prilikom preoblikovanja štedno-kreditne zadruge u kreditnu uniju, neistinito prikazali financijske rezultate zadruge, te su sa sredstava temeljnog kapitala, krivotvoreći službene isprave, preknjižili više od pet milijuna kuna na svoje račune štednje u kreditnoj uniji, na koje su zatim za razdoblje od 2010. do 2016. zaračunali kamatu od tri milijuna i 881 tisuću kuna.

>>> Most: Županijski Ekoplus sklopio izrazito loš i štetan ugovor s privatnim Hagom

Oni se sumnjiče i da su Sektoru bonitetne regulative i supervizije HNB-a dostavili 27 kvartalnih izvješća za razdoblje od 1. siječnja 2009. do 30. rujna 2015. s neistinito prikazanim financijskim rezultatima. Provedenom revizijom HNB-a u rujnu 2015. utvrđeno je da je uprava kreditne unije u poslovnim knjigama prikazala dobit poslovanja od 39 milijuna  kune, a stvarno se radilo o gubitku od 28,5 milijuna kuna, te da je oštećen veći broj građana, štediša. Također se sumnjiče da su sačinili više ugovora kojima su iznajmljivali vlastite poslovne prostorije kreditnoj uniji (u kojoj su sami odgovorne osobe), protivno propisima, čime su pribavili imovinsku korist veću od četiri milijuna kuna. Utvrđena je sumnja da su zajedno s 38-godišnjakinjom (odgovornom osobom druge pravne osobe), bez valjane pravne osnove, međusobno sačinili više ugovora o poslovnoj suradnji te su sebi i toj drugoj pravnoj osobi pribavili nepripadajuću imovinsku korist te oštetili kreditnu uniju više od 4,7 milijuna kuna.

Prema navodima policijskog izvješća, 64-godišnjak, 60-godišnjakinja i 35-godišnjakinja se sumnjiče da su, kao vlasnik i djelatnice trgovačkog društva za reviziju, sačinili četiri izvješća za razdoblje od 2011. do 2015. na temelju nepotpunih i nevjerodostojnih podataka, čime su neistinito prikazali stvarno financijsko stanje kreditne unije, koja su dostavili HNB-u i članovima kreditne unije.

25. travanj 2024 08:45