Aktualno
StoryEditor

Gospodarstvenik godine Ante Vlahović, gospodarski događaj godine rast BDP-a

21. Studeni 2016.

Na svečanoj dodjeli nagrada u zagrebačkom hotelu Esplanade rast BDP-a proglašen je gospodarskim događajem 2016. godine, a titulu gospodarstvenika godine ponio je Ante Vlahović, predsjednik Uprave Adris grupe. Oni su dvostruki pobjednici izbora koji su organizirali Večernji list i Poslovni dnevnik s obzirom na to da se odabir stručnog žirija i čitatelja podudara.

- Ova je nagrada i priznanje svim zaposlenicima koji iz dana u dan grade Adris kao jednu od vodećih hrvatskih i regionalnih tvrtki. Oko nas su sve zahtjevnije socijalno-ekonomske okolnosti. Golema energija, znanje i strast za pobjeđivanjem naša je svakodnevna praksa u borbi za ljepšu hrvatsku budućnost, rekao je dobitnik Ante Vlahović koji već 11 godina vodi Adris grupu izraslu iz Tvornice duhana Rovinj.

Svečanoj dodjeli nagrada prisustvovao je i ministar financija Zdravko Marić koji je primio nagradu za gospodarski događaj godine - rast BDP-a koji je u drugom kvartalu ove godine iznosio 2,8 posto u odnosu na prošlogodišnje rezultate. Prilikom predstavljanja rasta BDP-a kao gospodarskog događaja godine istaknuto je da je državna potrošnja porasla za 2,6 posto, a bruto investicije u fiksni kapital porasle su na 6,3 posto.

- Čitatelji i stručni žiri pokazuju i dokazuju da o kojem god problemu govorili - mirovinskom sustavu, blokiranima ili nečem trećem, rješenje tog problema krije se u gospodarstvu i zapošljavanju. Ovaj gospodarski rast ne smije biti razlog da se odgađaju promjene, nego baš suprotno, moraju biti poticaj da s njima još jače nastavimo. Rast od 2,5 do 3 posto više je nego dobar nakon šest godina recesije, ali mi trebamo mnogo više stope rasta. Nadam se da ćemo iduće godine ponovno biti nominirani, rekao je ministar financija Marić.

U konkurenciji za gospodarstvenika godine bili su Đuro Horvat, osnivač i vlasnik Tehnixa, Zvonimir Mrsić, predsjednik Uprave Podravke, Mate Rimac iz Rimac Automobila, Branko Roglić, vlasnik tvrtke Orbico te nagrađeni Ante Vlahović iz Adris Grupe. Što se tiče gospodarskog događaja godine kandidirani su bili Advent u Zagrebu, otvaranje IBM-ovog centra u Zagrebu, investicije Dogus grupe, rast BDP-a te Podravkino preuzimanje Žita.

- Naša je procjena bila da u vremenu nesigurnosti i nestabilnosti moramo poticati one najbolje, a to su gospodarstvenici. Oni stvaraju nove vrijednosti, oni moraju biti i socijalno osjetljivi. Biti gospodarstvenik u Hrvatskoj nije baš lako. Previše je tu nejasnoća, zakoni se prečesto mijenjaju, prevelik je utjecaj politike. Ovim izborom željeli smo poručiti da se isplati ostati u Hrvatskoj, stvarati i vjerovati u svoju ideju i vizije jer bez njih nema uspješnog društva, a bez uspješnog društva nema ni kvalitetne države, u svom je pozdravnom govoru istaknuo glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić.

Svečanosti su prisustvovali i Nikica Valentić, izaslanik predsjednice RH te potpredsjednik Sabora Željko Reiner.

Stručni žiri sastojao se od novinara i stručnjaka, a u izboru najboljeg sudjelovali su Lajoš Žager, dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Marko Jurčić, savjetnik za gospodarstvo predsjednice Republike Hrvatske, Heri Bezić, dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci, Željko Garača, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Vladimir Cini, dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku, Marija Brnić, novinarka Poslovnog dnevnika, Saša Ćeramilac s Al Jazeere, Damir Buković iz Privrednog vjesnika, Mislav Šimatović iz Poslovnog dnevnika, Miodrag Šajatović, glavni urednik poslovnog tjednika Lider, Ivan Hrstić s N1, Vladimir Nišević, zamjenik glavnog urednika Poslovnog dnevnika, Ljubica Gatarić iz Večernjeg lista i Božica Babić iz Poslovnog dnevnika.

24. travanj 2024 02:22