Aktualno
StoryEditor

Gospodarstvo eurozone blago poraslo na početku 2023.

03. Veljača 2023.
eu gospodarstvo, europska unija

Gospodarstvo eurozone blago je poraslo u siječnju, prvi puta od prošlogodišnjeg lipnja, poduprto oporavkom uslužnog sektora, pokazalo je u petak mjesečno istraživanje S&P Globala

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u siječnju za jedan bod u odnosu na prosinac, na 50,3 boda, najvišu razinu u sedam mjeseci, potvrdio je S&P Global prvu procjenu, objavljenu krajem siječnja.

Vrijednosti više od 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti, a indeks ju je prekoračio prvi puta od siječnja 2021. 

- Opetovani rast aktivnosti, čak i marginalan, dobrodošla je vijest i signalizira da bi eurozona mogla izbjeći recesiju - rekao je glavni poslovni ekonomist S&P Globala Chris Williamson.

Oporavak je ograničen na uslužni sektor, koji je u siječnju zabilježio rast aktivnosti prvi puta od prošlog ljeta, dok je u proizvodnom sektoru ponovo smanjena, iako najblaže od prošlogodišnjeg rujna.

Rast gospodarstva u zoni primjene zajedničke europske valute ograničava kontinuirano slaba potražnja, ističu u S&P Globalu, istaknuvši kontinuirani pad novih narudžbi, iako također najblaži od ljeta 2022.

Cjenovni pritisci popuštaju unatrag nekoliko mjeseci, ograničenja u nabavnim lancima manje su izražena, a državna potpora, niže cijene i blaga  zima ublažile su probleme na energetskom tržištu u kratkoročnoj perspektivi, navodi Williamson.

Sve to ulijeva nadu da će oporavak ojačati u idućim mjesecima, dodaje poslovni ekonomist S&P Globala.

Upozorava ipak da je još prerano da se potpuno zanemari rizik recesije, budući da gospodarstvo još nije u potpunosti osjetilo posljedice podignutih kamatnih stopa i da se kompanije još uvelike oslanjaju na narudžbe naglomilane u pandemiji.

- Da bi rast aktivnosti bio snažniji, potražnja mora ubrzati, zato brine opetovani pad novih narudžbi u siječnju - naglašava. 

05. svibanj 2024 07:05