Aktualno
StoryEditor

‘Gotovo sve hrvatske Vlade su u malim poduzetnicima vidjele bankomate, a ne partnere‘

24. Rujan 2018.

Poduzetništvo će prodisati smanjenjem poreza i nameta, zaključak je okruglog stola Mosta nezavisnih lista koji je pod nazivom ‘Porezna opterećenja – omča oko vrata hrvatske ekonomije‘ u ponedjeljak u Hrvatskom novinarskom domu okupio eminentne stručnjake i saborske zastupnike Mosta.

Konzultant za korporativne financije Andrej Grubišić istaknuo je kako je smisao dobrog poreznog sustava poticanje na maksimalno dinamiziranje gospodarstva. U Hrvatskoj se sveo na nerealnu poreznu presiju kojoj je jedini cilj punjenje državnog proračuna. Država odabire ‘strateške‘ sektore s povlaštenim tretmanom, dok za one koji plaćaju te povlaštene tretmane, nitko ne pita, rekao je i dodao kako Hrvatska spada među države s najvećim udjelima domaće potrošnje u Europskoj uniji, kao i s najmanje radno aktivnog stanovništva. Također, smatra da država guši ekonomske slobode i otežava izlazak iz siromaštva.

>>>Hrvatski poduzetnici lani ostvarili 21,9 milijardi kuna neto dobiti

Ekonomska analitičarka i profesorica na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa Vedrana Pribičević je u svojoj prezentaciji objasnila kako organizirati učinkovit administrativni aparat.

- Hrvatska treba modernu i jeftinu javnu upravu. Na koji način organizirati administraciju da bi se postiglo zadovoljstvo krajnjih korisnika? Kako motivirati zaposlenike javne uprave da svoj posao obavljaju efikasno i savjesno? Kako zaposlenike nagraditi i zadržati? Odgovor nude najnoviji uvidi iz bihevioralne ekonomije, arhitekture izbora te eksperimentalne ekonomije koji koriste interdisciplinaran, znanstveno-objektivan pristup za izradu plana reformi i njihove provedbe - smatra Pribičević.

>>>Samo jedan posto poduzetnika poslovnu klimu u Hrvatskoj smatra pozitivnom

Voditelj Mostovog Savjeta za gospodarstvo, financije i poduzetništvo Vedran Jerković prezentirao je opsežne podatke koji ukazuju da je ‘mali poduzetnik - temelj zdravog gospodarstva‘ i usporedio stanje u Hrvatskoj s onim u Estoniji, zemlji koja je 1995. godine imala trideset posto niži BDP od nas, dok je danas dosegnula osamdeset posto kupovne moći prosjeka EU. Hrvatska ima tek šezdeset i jedan posto te je iza nje od svih država članica samo Bugarska.

- Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u RH je trenutno registrirano 149.052 aktivnih trgovačkih društava. Od tog broja, 145.312 čine mikro i mala društva, odnosno čine 97.5 posto od ukupnog broja. Zapošljavaju preko 432.934 ljudi. Iz ovih podataka je jasno vidljivo koliku važnost imaju za hrvatsko gospodarstvo. Na žalost, gotovo sve vlade u Hrvatskoj do sada, nisu u malim poduzetnicima vidjele partnere, već isključivo bankomate s ukucanim PIN kodom. I prema njima su se odnosile neprijateljski. Zašto? Zato što je mikro i mali poduzetnik, hrabar i neovisan. A kao takav je najveća prijetnja za ovakve trgovačke koalicije na vlasti‘, naglasio je Jerković.

>>>Most predstavio ‘Program ostanka’

Saborska zastupnica Ivana Ninčević-Lesandrić navela je da je ‘umjesto na usmjeravanje pozornosti na stvaranje nove vrijednosti, pozornost poduzetnika usmjerena na podmirivanje obveznih doprinosa i administrativnih obaveza, prije nego je uopće stvorio novu vrijednost‘. Svaki poduzetnik početnik mora dobiti priliku pokrenuti poslovni poduhvat bez posljedica koje ih mogu dovesti ispod egzistencijalnog minimuma, kazala je Lesandrić.

Bivši ministar gospodarstva i saborski zastupnik Tomislav Panenić istaknuo je kako je ‘opći stav poduzetnika da više ne očekuju značajnije promjene po pitanju općih uvjeta poslovanja od bilo koje hrvatske vlade. Uzdaju se u rast prihoda temeljem rasta domaće i inozemne potražnje i maksimalnoj kontroli operativnih troškova a na investicije se malo tko odlučuje. Preuzimanje Ministarstva gospodarstva u tim uvjetima je bio ogroman izazov. S obzirom na iznimno teško stanje gospodarstva, nismo imali nikakvog vremena za prilagodbu. Pa smo ipak u četiri mjeseca mandata izmijenili Zakon o inspekcijama u gospodarstvu koji se odnosi na tržne inspektore kojim je omogućeno da ne moraju kažnjavati poduzetnike ukoliko tijekom inspekcijskog nadzora utvrde određene manje nepravilnosti, već im dati rok za ispravak nepravilnosti. Pokrenut je postupak ukidanja pečata koji se nažalost nije nastavio tijekom slijedeće vlade kako bi se i formalno ukinula obveza korištenja istog. S HGK je dogovoreno ukidanje članarine za nova poduzeća tijekom prve godine poslovanja, a izmijenjen je i Zakon o javnoj nabavi te je olakšana procedura prijavljivanja na natječaje‘.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

18. travanj 2024 19:10