Aktualno
StoryEditor

Grabar Kitarović i de Sousa najavili produbljivanje gospodarske i obrazovne suradnje

11. Svibanj 2018.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u petak u Lisabonu s portugalskim predsjednikom Marcelom Rebelom de Sousom tijekom kojeg je  najavila produbljivanje gospodarske i obrazovne suradnje dviju zemalja te istaknula kako će jedan od prioriteta Hrvatske ostati proširenje EU-a na zemlje tzv. Zapadnog Balkana.

"Vjerujem da će ovaj posjet značiti novu stepenicu u našim odnosima, u zadnjih 25 godina nikada nije bilo niti jednog otvorenog pitanja između Portugala i Hrvatske“, rekla je Grabar-Kitarović nakon sastanka.

>>>Predsjednica Republike u Macelju odala počast hrvatskim žrtvama komunističkog režima

"Sjećamo se kako je međunarodno priznanje Hrvatske došlo baš u vrijeme portugalskog predsjedanja EU-om“, dodala je.

Interes za jačanje gospodarske suradnje s Portugalom, gdje živi oko 80 hrvatskih državljana, pojačan je nakon što je Hrvatska u ljeto 2013. ušla u Europsku uniju.

Grabar-Kitarović boravi u dvodnevnom posjetu Portugalu nakon što je Rebelo de Sousa u svibnju 2017. bio u državnom posjetu Hrvatskoj.

Vlade dviju zemalja potpisale su sporazum na području jezika, obrazovanja, znanosti, kulture, sporta i mladih za razdoblje od 2018. do 2020.. "Sporazum predstavlja most prema budućnosti“, istaknuo je Rebelo de Sousa.

>>>Grabar-Kitarović i bugarski predsjednik zabrinuti stanjem jugoistočne Europe

"Dijelimo europske vrijednosti, odnosi su odlični. Nikakvih problema nije bilo u posljednih 25 godina. Vjerujemo u vrijednosti zajedništva, ljudske solidarnosti i razvoja“, rekao je predsjednik Portugala.

Grabar-Kitarović i Rebelo de Sousa razgovarali su o aktualnim izazovima s kojima se susreće Europska unija te iznijeli zajedničke pozicije.

"Dvije države nalaze se na suprotnim krajevima Europske unije ali rade u cilju integracije EU-a, njezine snažnije kohezije i daljnje demokratizacije procesa te približavanja EU-a i naših vlada prema građanima. To je jedini način na koji se možemo boriti protiv rastućeg populizma i drugih tendencija koje danas primjećujemo u EU a i koje erudiraju europske vrijednosti“, rekla je hrvatska predsjednica.

Najavila je prioritete Hrvatske kada službeni Zagreb u prvoj polovici 2020. preuzme predsjedanje Europskom unijom.

>>>Grabar-Kitarović za dijalog s Rusijom

"Kada je riječ o financiranju i europskim fondovima Hrvatska se zalaže za zadržavanje tradicionalnih fondova poput fonda za poljoprivredu i kohezijskog fonda koji omogućuju našim državama dosezanje jednakog razvoja. U konačnici cilj mora biti brisanje granica koje se još vide u Europi kroz životni standard, gospodarski razvoj i izgradnju infrastrukture posebno u našim državama koje nisu uživale demokraciju i tržišno gospodarstvo“, rekla je.

Kao ostale prioritete navela je gospodarski rast i zapošljavanje, napose mladih, povezivanje u području transporta, energetike i sigurnosti te proširenje EU.

"Nastavit ćemo s praksom održavanja summita s državama tzv. Zapadnog Balkana kako bi smo osigurali njihov napredak na putu u članstvo EU-a“, poručila je predsjednica.

U petak je u Lisabonu organiziran i portugalsko-hrvatski gospodrski forum za kojeg vjeruje da će otvoriti prostor za novu suradnju od brodogradnje do visoke tehnologije. Portugal je jedna od rijetkih zemalja s kojom Hrvatska ima trgovinski suficit, odnosno više izvozi nego uvozi.

Grabar-Kitarović će se u petak popodne sastati i s predsjednikom portugalske vlade Antóniom Luísom Santosom da Costom te s predsjednikom parlamenta Eduardom Ferrom Rodriguesom.

>>>Predsjednica vjeruje da će ‘splitska sjednica Vlade’ ubrzati razvoj Splita

Susretom s gradonačelnikom Lisabona Fernandom Medinom te s članovima Gradskog vijeća predsjednica Grabar-Kitarović završit će prvi dan posjeta Portugalu, a u subotu će  posjetiti svetište u Fátimi.

Posjet hrvatske predsjednice započeo je svečanim dočekom na  trgu Praça do Império od kuda su se nekada otiskivali jedrenjaci na prekooceanska putovanja u „novi svijet“. Pored obližnjeg pristaništa više stotina građana na jakom suncu promatralo je rukovanje dvoje predsjednika. Posjet je nastavljen u katedrali polaganjem vijenca na grob pjesnika Luísa de Camõesa, jednog od najvećih portugalskih književnika. Nakon toga je održan bilateralni sastanak službenih izaslanstava Hrvatske i Portugala.

18. travanj 2024 14:29