02. listopad 2017.

Grabar-Kitarović popodne se sastaje s rumunjskim predsjednikom

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u ponedjeljak u Bukurešt gdje će se poslijepodne sastati s domaćinom rumunjskim predsjednikom Klausom Iohannisom na početku trodnevnog službenog posjeta Rumunjskoj.

Posjet hrvatske predsjednice podudara se s 25. obljetnicom uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Rumunjske, a osim razgovora s Iohannisom i drugim visokim rumunjskim političkim i vjerskim dužnosnicima, Grabar-Kitarović će održati predavanje na Bukureštanskom sveučilištu, sudjelovati na gospodarskom forumu, te posjetiti malu hrvatsku zajednicu na zapadu zemlje.

>>>Vrhovni sud ukinuo odluku kojom je prekinuto suđenje Sanaderu i Hernadiju

Susret s Iohannisom ipak je svojevrsni vrhunac posjeta, a kako se doznaje u Uredu predsjednice, glavne teme razgovora u predsjedničkoj palači Cotroceni u Bukureštu bit će jačanje gospodarske suradnje i trgovinske razmjene između dviju zemalja, Inicijativa triju mora, te druga pitanja poput ulaska obiju zemalja u Schengen i članstva u OECD-u.

Gospodarski forum za jačanje suradnje

Za utorak je predviđeno održavanje gospodarskog foruma na kojemu će se hrvatskim i rumunjskim gospodarstvenicima obratiti dvoje predsjednika.

Na forumu će sudjelovati 22 hrvatske i 45 rumunjskih tvrtki. Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo predvodi predsjednik HGK-a Luka Burilović, a u njemu između ostalih sudjeluju AD Plastik, Crosco, HS Produkt, Kamgrad, Stražaplastika, Luka Vukovar i IGH. Cilj foruma je jačanje suradnje između hrvatskih i rumunjskih tvrtki, pronalaženje mogućnosti ulaganja, povećanje robne razmjene te predstavljanje Hrvatske kao atraktivne turističke destinacije.

>>>Plenković: Oporba je napravila okret za 180 stupnjeva u ‘pjesmici o spašavanju Todorića’

Predsjednica Grabar-Kitarović program posjeta u utorak nastavlja sastankom s patrijarhom Rumunjske pravoslavne crkve Danielom, a nakon toga odlazi na Bukureštansko sveučilište gdje će održati predavanje pod naslovom ‘Doprinos Hrvatske konsolidaciji Europe, te sastati se sa studentima hrvatskog jezika.

Radni dio posjeta u utorak hrvatska predsjednica završava sastancima s predsjednicima gornjeg i donjeg doma rumunjskog parlamenta, predsjednikom Senata Calinom Popescuom-Tariceanuom i predsjednikom Zastupničkog doma Liviuom Dragneom. Nakon toga Grabar-Kitarović putuje u Temišvar, gdje će u srijedu održati predavanje na početku akademske godine na Zapadnom sveučilištu. Istoga dana predsjednica će posjetiti mjesta Karaševo, Klokotić i Lupak u kojima će se susresti s predstavnicima hrvatske zajednice u Rumunjskoj.