Aktualno
StoryEditor

Grace Jones otvara pulski Dimensions festival

08. Veljača 2017.

Svemoćna i enigmatična ikona glazbene scene Grace Jones po prvi put će nastupiti u Hrvatskoj i to na otvorenju Dimensions festivala u pulskoj Areni, 30. kolovoza. Uz tu ikonu, početak šestog Dimensions festivala obilježit će Moderat, Yussef Kamaal i Moses Boyd. Pozornice na tvrđavi Punta Christo, od 31. kolovoza do 4. rujna, ugostit će više od 80 imena sa samog vrha house, techno, disco, soul i jazz scene, među kojima se ističe Jeff Mills, Theo Parrish, Floating Points, Cymande, Nina Kravitz, Danny Krivit, Ata Kak, Hessle Audio, Levon Vincent, Dan Snaith aka Caribou…

Nakon prošlogodišnjeg sjajnog koncerta Massive Attacka pred osam tisuća ljudi u originalnom ambijentu pulske Arene, Dimensions festival sprema još jedno monumentalno izdanje. Šesti Dimensions festival otvorit će Grace Jones, intrigantna ikona koja definira glazbu, modu i umjetnost već 30 godina, a kojoj će ovo biti prvi nastup u Hrvatskoj. Poznata po svojoj androgenoj pojavi, jednako kao i po svojoj glazbi, 68-godišnja Grace Jones i dalje je inspiracija mnogim umjetnicima. Nakon 19 godina pauze, vratila se 2009. sa zapaženim albumom Hurricane. Od tada nije prestala nastupati, a na pozornici je jednako originalna i energična kao i na početku karijere.

>>> Druga sezona serije Stranger Things stiže na Halloween

Jednako tako poznat po svojim nastupima je elektronski super-bend Moderat, trojac kojeg čine članovi Modeselektora i Apparat, predvodnici berlinske scene. Na tragu prošlogodišnjeg koncerta u Areni kojeg je otvorio trenutno najcjenjeniji jazz glazbenik Kamasi Washington bit će i nastup eksperimentalnog jazz benda Yussef Kammaal te bubnjara i kompozitora Mosesa Boyda.

Dimensions tim i ove godine na tvrđavi sprema kvalitetan program kojeg čini kombinacija snova; od lokalnih legendi do međunarodno cijenjenih umjetnika. U svom šestom izdanju Dimensions će tako po prvi put ugostiti jednog od utemeljitelja techno glazbe, Jeffa Millsa. Još jedno kultno američko techno američko ime, kralj glazbene selekcije Theo Parrish, u Pulu donosi zvuk Chicaga. Stalni gost Berghain kluba, Marcel Dettmann, vraća se u svom poznatom techno stilu. Floating Points nastupa čak dva puta kroz festival; s posebnim live showom koji je putovanje kroz njegovu produkciju te s eklektičnim i ekspanzivnim DJ setom. Bez sumnje, jedan od vrhunaca festivala bit će nastup slavnog funk benda iz 70-tih, Cymande, koji će u punom sastavu svirati klasike. Tu je i multi-instrumentalist i gospodar funka Shuggie Otis, te zagonetni reper iz Gane - Ata Kak. Na mračnijem kraju zvučnog spektra tu je techno zvijezda Nine Kraviz i nova nada Helene Hauff, koja je zacementirala svoje mjesto kao jedna od predvodnika underground scene. Progresivne setove spremaju Dan Snaith poznat kao Caribou i Daphni, te Joy Orbison i Hessle Audio tim.

20. travanj 2024 18:18