Aktualno
StoryEditor

Grad-export: Iz EU stižu ponude za preuzimanje, ali ostajemo obiteljska tvrtka

16. Kolovoz 2019.

Unatoč mnoštvu interesenata za preuzimanje vinkovačke tvrtke za proizvodnju dekorativnih panela za ulazna vrata, Grad-export ostat će obiteljska tvrtka. Najbolje poslovne rezultate tvrtka ostvaruje otkako njome upravlja Šimićev sin Mario

Kada jednoj tvrtki u godinu dana dođe četiri, pet ponuda za preuzimanje iz Engleske, Francuske i Njemačke, onda ona sigurno vrijedi. Petar Šimić, vlasnik vinkovačkoga Grad-exporta, tvrtke koja se bavi proizvodnjom dekorativnih panela za ulazna vrata, kaže da ima interesenata za njegovu obiteljsku tvrtku, ali da je nema razloga prodavati jer su njegovi sinovi uspješno preuzeli upravljanje, pa će se sljedeće godine u mirovini mirno posvetiti unucima.

– Htio sam saznati hoće li tvrtka ostati obiteljska, pa sam uključio svoja dva sina, Marija i Alena. Trebalo mi je godinu dana da zaključim da imaju želju razvijati kompaniju, a još godinu dana da se uvjerim da imaju menadžerske sposobnosti potrebne za upravljanje tvrtkom. Da sam primijetio kako sinovi imaju drugačije ambicije, sigurno bih krenuo u realizaciju prodaje kompanije, ali svakako vodeći računa ne samo o sebi već i o zadovoljstvu djelatnika koji su dali svoj veliki doprinos u njezinu razvoju. Sada uopće ne razmišljam o prodaji jer želim da druga generacija nastavi obiteljski biznis – priča Petar Šimić.

Mario se iskazao

Mario ima sve ovlasti upravljanja kompanijom, jedino je otac ostavio sebi pravo da nadzire veće investicije ili sudjeluje u donošenju strateških odluka. Mario se kao prvi čovjek kompanije u protekle četiri godine dokazao kao iznimno sposoban mladi menadžer jer Grad-export najbolje poslovne rezultate ostvaruje upravo u posljednjih pet godina.

Jedna od tajni uspjeha ove obiteljske kompanije je i to što su cijelo vrijeme pazili da se ne preinvestiraju iako je evidentno da zadnjih godina imaju iznimno vrijedne investicije.

U travnju su završili 15 milijuna kuna vrijednu investiciju u novu proizvodnu halu površine 1800 kvadrata u kojoj su postavljeni novi strojevi za obradu aluminija, strojevi za automatsko brušenje aluminijskih ploča te rezač za staklo vodenim mlazom.

– Sljedeće godine instalirat ćemo novu automatsku robotsku 180-metarsku liniju za plastifikaciju. Sagradit ćemo halu od 3800 kvadrata, a vrijednost te investicije bit će dvadesetak milijuna kuna. Za obje investicije iskoristili smo Zakon o poticanju ulaganja, koji nam omogućuje da vratimo 35 posto investicije neplaćanjem poreza na dobit, na čemu zahvaljujemo Ministarstvu gospodarstva i poduzetništva i obrta, koje je i nosilac projekta – kaže Petar Šimić.

Dodaje da za dvije godine, uza sve spomenuto, planiraju sagraditi i novu upravnu zgradu, a postojeća će se upravna zgrada prema planu proširiti za potrebe proizvodnje PVC i HPL panela.

Rast prihoda iz izvoza

Inače uz tri sina tu je i kćerka Mateja, koja je u tvrtki zadužena za praćenje i provedbu projekata fondova EU odnosno spomenutog Zakona o poticanju investicija. Osim spomenutih ulaganja, Grad-export je u prethodne tri godine investirao ukupno 26 milijuna kuna u nove proizvodne pogone ukupne površine 6800 kvadrata u koje su instalirana nova postrojenja kao što su automatska linija za prašnu plastifikaciju, laser za izrezivanje metala, strojevi za laminiranje aluminijskih ploča i profila, strojevi za proizvodnji sigurnosnih VSG stakala, CNC obradni centri.

Na pitanje planiraju li preuzeti neku od tvrtki iz njihove djelatnosti dobili smo sljedeći odgovor: – Moja je životna filozofija graditi sve iz temelja. Nisam sklon preuzimanju onoga što je već izgrađeno – objašnjava Šimić.

Tvrtka i na financijskom planu dosta dobro stoji, što potvrđuje i u prvih pola godine 17 posto povećana proizvodnja u odnosu na isto razdoblje lani, koliko je porastao i prihod, koji je iznosio 51,05 milijuna kuna. U drugoj polovici godine zbog finalizacije građevinskih objekata prihod tvrtke je inače uvijek veći za 15 posto te se zbog toga do kraja godine očekuje ukupan prihod veći od 110 milijuna kuna.

Analizirajući poslovanje tvrtke financijski stručnjak Darko Petrinec iz Denves Consultinga ističe da su lani poslovni prihodi u odnosu na 2017. porasli za 5,8 posto i iznosili 89,7 milijuna kuna. Usporedimo li pak poslovanje s 2016., vidljivo je da su prihodi narasli za 32,8 posto. Ovakav rast je ponajprije posljedica povećanja prihoda od prodaje vlastitih proizvoda i robe u inozemstvu. Šimić dodaje da je vrijednost izvoza s 40 milijuna kuna u 2017. porasla na 55 milijuna kuna u 2018., a do kraja 2020. plan im izvoz od 75 milijuna kuna. Lani su ostvarili neto dobit 9,6 milijuna kuna, što je za 4,2 posto više nego u 2017.

– Tvrtka svoje poslovanje usmjerava prema inozemnim tržištima. Dodatno, kontinuiranim kvalitetnim upravljanjem dugom kompanija smanjuje opterećenost novčanih tokova otplatama kreditnih obveza, čime ostavlja više slobodnih novčanih sredstava za daljnje investicije i razvoj – kaže Petrinec.

Cijeli tekst o vinkovačkeojtvrtki za proizvodnju dekorativnih panela za ulazna vrata pročitajte u našem digitalnom ili tiskanom izdanju

18. travanj 2024 12:22