Aktualno
StoryEditor

Grad Vrgorac i zagrebački Agronomski fakultet sklopili ugovor o zaštiti autohtonih sorti vinove loze

23. Svibanj 2018.

Ugovor o istraživanju i i očuvanju  dviju sorta vinove loze - Zlatarice (bijela sorta) i Trnjaka (crna sorta) danas su potpisali gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić i dekan zagrebačkog Agronomskog fakulteta Zoran Grgić. Suradnja će trajati pet godina, a odnosit će se na evaluaciju autohtonih sorti iznimno važnu za mnogobrojne obiteljske gospodarstvenike vrgorskog područja te daljnji razvoj vinarstva.

- Ovim važnim ugovorom o suradnji naši će poljoprivrednici dobiti mogućnost sadnji čistih autohtonih sadnica uz sve stručne i znanstveno dokazane informacije kako mogu poboljšati kvalitetu i količinu konačnog proizvoda. Svakako je cilj potaknuti prodaju sadnica i izvan granica grada Vrgorca, naravno uz kontrolu Grada Vrgorca i Agronomskog fakulteta. Bogata ponuda u vinarijama važan je dio razvoja ruralnog turizma te Vrgorac tu ima veliki potencijal - izjavio je Ante Pranić.

[caption id="attachment_343407" align="aligncenter" width="750"] Zoran Grgić, Ante Pranić i vrgorski vinari[/caption]

Projekt će omogućiti bolju iskoristivost sorti i valorizaciju među proizvođačima grožđa i vina. Među prioritetima je osiguravanje kvalitetne reprodukcije, odnosno, proizvodnja autohtonog sadnog materijala što će dovesti do poboljšanja sortnih karakteristika. OPG-ovi s područja Grada Vrgorca od stručnjaka s Agronomskog fakulteta dobit će važna znanja i informacije za bavljenje vinarstvom. Troškove petogodišnjeg projekta snosit će Grad Vrgorac i Agronomski fakultet u Zagrebu u omjeru od po 50 posto.

Pranić je ovom prigodom  najavio i skorašnju manifestaciju „Vrgorac, grad dalmatinskog pršuta i vina“ koja će biti održana od 1. do 3. lipnja a na kojoj će u kulinarskom dijelu svoja kuharska umijeća pokazati vrhunski kuhari; Stevo Karapandža i Željko Neven Bremec iz Hrvatske, Iztok Legat iz Slovenije te Hamid Hadžić iz BiH,  spajajući okuse Vrgorca; pršut i autohtona vrgorska vina u vrhunske gastro kreacijea, a sve ciljem promocije ruralnog turizma i autohtonih proizvoda Dalmatinske zagore.

27. travanj 2024 21:34