03. travanj 2017.

Grad Zagreb pokreće app za usluge čišćenja po uzoru na Uber

Ivana Tarnaj
Ivana Tarnaj

U sklopu projekta ‘Zagreb, inovativni grad‘, kojim se nastoji otvoriti dvosmjerna komunikacija s građanima poduzetnicima i gradskom Upravom predloženo je stvaranje aplikacije za usluge čišćenja po uzoru na Uber.

Naime, do sada su prijedloge i pritužbe stanovici Zagreba mogli Gradskoj upravi dostavljati osobno, poštom, mailom ili telefonom.

- Grad ima službene internetske stranice kao i aplikacije moj Zagreb i otvoreni proračun, ali one nisu omogućile dvosmjernu komunikaciju, rekla je na predstavljanju aplikacije Zg-inovacija, Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo.

Idejno iza aplikacije Zg-inovacije stoji Miroslav Mađarić, voditelj projekta.  Projekt je trenutno u pilot fazi koja će trajati puna tri mjeseca. Osnovna ideja projekta jest da svatko, tko to želi, iznese ideju, prijedlog, kritiku, a da Gradska uprava odgovori hoće li predloženo realizirati ili postojeća rješenja poboljšati.

>>>> Istraživanje pokazalo da je moderni Zagreb muški grad

- Jučer smo objavili stranicu koja je specifična, podijeljena u kategorije, a već ima 835 posjeta. Najbolji prijedlozi ići će u žrvanj projekata Gradske uprave. Svatko se može prijaviti na aplikaciju, rekao je Mađarić, koji je za ovaj projekt plaćen mjesečnom plaćom od oko 5 tisuća kuna, što su ujedno i ukupni troškovi ovog projekta.

Prvi prijedlog - aplikacija za usluge čišćenja

Jedan od prvih prijedloga, pokretanje aplikacije za usluge čišćenja, na stranici je iznio upravo Mađarić, ali, osim nastojanja da se napravi  registar svih osoba koje se bave uslugama čišćenja stanova, kuća i slično, nije precizirao na koji način bi takva aplikacija funkcionirala. Mirka Jozić tek je pojasnila kako je Grad Zagreb nedavno omogućio da svi koji to žele, registriraju "paušalni obrt", da im se omogući fiskalizacija, oporezivanje te kako bi kroz najavljenu aplikaciju oni bili vidljiviji u smislu ponude i potražnje na tržištu. Dodano je i kako Grad radi na tome da se napravi popis osoba koje su registrirale tu djelatnost i koji će također biti dostupan online.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić rekao je kako je ZG-inovacija odraz želje da Gradska uprava doista bude servis građanima te iskoristio priliku da svojim protivnicima na lokalnim izborima poruči kako bi u utrci za mjesto gradonačelnika Zagreba "volio vidjeti ideje i programe".