Aktualno
StoryEditor

Svjetska banka: Građani umjesto gomilanja zaliha moraju imati povjerenja u svjetsko gospodarstvo

15. Ožujak 2022.

Građani ne bi trebali gomilati zalihe hrane i benzina, unatoč rastu cijena zbog ruske invazije na Ukrajinu i sankcija Moskvi, jer će "dinamično" svjetsko gospodarstvo osigurati opskrbu, poručio je predsjednik Svjetske banke David Malpass.

Sankcije Rusiji snažnije će utjecati na svjetsko gospodarstvo nego sam rat, izjavio je Malpass u ponedjeljak na virtualnoj novinskoj konferenciji u organizaciji Washington Posta, ali kriza, po sadašnjim procjenama, ne bi trebala prekinuti oporavak ni negativno utjecati na globalni BDP. 

On očekuje da će proizvođači širom svijeta, mimo Rusije i Ukrajine, znatno povećati opskrbu energijom i hranom koja će ublažiti utjecaj ratom izazvanih skokova cijena i sačuvati oporavak od koronakrize.

Proizvođači će uskočiti i po potrebi povećati opskrbu, tvrdi, dodavši da, po njegovoj procjeni, nema potrebe da ljudi stvaraju zalihe u svojim smočnicama i restoranima.

- U sadašnjim okolnostima pravi potez nije odlazak u nabavu zaliha brašna i benzina, treba shvatiti da je svijet dinamična globalna ekonomija koja će odgovoriti (na krizu) -  poručio je šef Svjetske banke i dodao kako imaju dovoljno zaliha za sve.

Opskrba energijom može se ipak brže povećati nego opskrba hranom budući da za prilagodbu poljoprivrede obično treba oko godinu dana, priznaje.

Dodaje i da Rusija mora donijeti teške odluke o servisiranju duga zbog zapadnih sankcija koje su imobilizirale njezine devizne rezerve.

Rusko ministarstvo financija priopćilo je u ponedjeljak da je zbog sankcija spremno isplatiti kupnske kamate na obveznice u rubljima umjesto u dolarima, podsjeća Reuters.

Posljedice sankcija "dalekosežne su, teške za Rusiju kao naciju i pogađaju i građane Rusije, kao izravan rezultat pada vrijednosti rublja", rekao je Malpass.

- Mnogim Rusima pad vrijednosti rublje koji sada doživljavaju priziva u sjećanje komunizam -  rekao je, aludirajući na slabu ponudu osnovnih potrepština u vrijeme Sovjetskog Saveza, objašnjava Reuters.

01. svibanj 2024 04:14