Aktualno
StoryEditor

Grade se dvije žičare duge pet kilometara, na Sljeme i na vrh Učke. Pogodite koja je jeftinija

13. Veljača 2019.

Hrvatsku je zahvatila žičaromanija. Još ne tako davno obnovljena je ‘žica‘ za Srđ, prošlog mjeseca potpisan je u Zagrebu ugovor o gradnji nove sljemenske žičare, a jučer je u Rijeci označeno ozbiljno pokretanje projekta žičare do vrha Učke.

Dvije nove žičare slične su duljine - oko pet kilometara. Cijena zagrebačke ‘žice‘ bit će oko 375 milijuna kuna, dok se trošak žičare od Medveje do ispod vrha Vojak procjenjuje na oko 23 milijuna eura, odnosno 170 milijuna kuna. Znači, zagrebačka žičara bit će otprilike dvostruko skuplja.

Doduše, zagrebački projekt predviđa na donjoj stanici žičare i gradnju podzemne garaže s 200 parkirnih mjesta i drugim sadržajima - sportskom trgovinom, penjačkom dvoranom, prostorom za ugostiteljstvo i radnim prostorima za zaposlenike žičare.

Sljemensku žičaru gradit će tvrta GIP Pionir, a izrada glavnog projekta za žičaru na Učkoj s ishođenjem građevinske dozvole povjeren je Dalekovod-projektu. Sljemenska žičara gradit će se iz zagrebačkog proračuna, dok investitori Učke - Primorsko-goranska županija, grad Opatija i općina Lovran  - planiraju projekt kandidirati za sredstva europskih fondova, kojima bi se financirao najvećim dijelom.

18. travanj 2024 23:14