19. siječanj 2018.

Građevinske dozvole ‘najekspresnije‘ izdaje Samobor

Rok za izdavanje građevinske dozvole najkraći je u Samoboru i iznosi svega 11 dana, što je čak 20 dana kraće od državnog prosjeka i pet od prosjeka izdavanja dozvola od državnog značaja, na koje se čeka 16 dana, objavio je portal gradonačelnik.hr.

Nakon Samobora, najbrži gradovi u izdavanju dozvola su, prema podacima Ministarstva gospodarstva, Zagreb i Varaždin, kojima za izdavanje dozvole treba 13 dana, slijedi Virovitica – 14 dana, pa Koprivnica, Čakovec i Bjelovar – 15, Krapina – 17, te Dubrovnik – 20 i Vukovar – 24 dana.

>>> DZS: Raste broj izdanih građevinskih dozvola, novogradnja prednjači pred rekonstrukcijama

Analitičari portala gradonačelnik.hr istražili su koliko se brzo u hrvatskim gradovima i županijama izdaju građevinske dozvole. U nekim dijelovima Hrvatske izdavanje građevinske dozvole je pod ingerencijom (većih) gradova, dok je u drugim to dužnost županije.

Nakon Samobora, najbrži gradovi u izdavanju dozvola su, prema podacima Ministarstva gospodarstva, Zagreb i Varaždin, kojima za izdavanje dozvole treba 13 dana, slijedi Virovitica – 14 dana, pa Koprivnica, Čakovec i Bjelovar – 15, Krapina – 17, te Dubrovnik – 20 i Vukovar – 24 dana.

Ljestvica je napravljena na temelju podataka Ministarstva graditeljstva koje im je dostavilo podatke s kraja prošle godine za sve gradove koji izdaju građevinske dozvole i koji su u sustavu e-dozvola – njih 30 (Grad Zagreb i Rijeka nisu u ovom sustavu) te za županije koje su nadležne za izdavanje dozvola.

Od 32 grada koji izdaju dozvole, tek u devet njih se čeka se manje od 20 dana, u deset je prosjek izdavanja dozvole između 20 i 30 dana, a u ostalim se čeka od 30 pa i do 52 dana. Što se tiče županija koje su nadležne za izdavanje dozvola za ostalih 96 gradova, samo šest ih taj posao odradi za manje od 20 dana, a najduži rok čekanja na dozvolu je 50 dana.

Što se tiče županija, najbrža je Međimurska, kojoj treba 15 dana, potom Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska i Osječko-baranjska kojima treba 16 dana te Varaždinska u kojoj se na dozvolu čeka 17 dana.

U Gradu Samoboru u 2017. izdali su 133 građevinske dozvole. Čitav proces maksimalno su, kažu u gradskoj upravi, ubrzale i pripremljene izjave koje su uveli, a u kojima investitor ili projektant mogu zatražiti od stranaka u postupku mišljenje o namjeravanoj gradnji bez poziva Upravnog odjela.

>>>Najviša stopa rasta proizvođačkih cijena u posljednje četiri godine

"Brži postupak izdavanja dozvole zasigurno privlači nove investitore, no nisu zanemarive ni olakšice koje Grad daje. Tako će investitori koji grade proizvodne građevine biti u potpunosti oslobođeni plaćanja komunalne naknade i doprinosa kako bi se dodatno potaknula nova ulaganja. Svim je građanima omogućena obročna otplata, a oni koji će iznos platiti jednokratno dobit će popust u iznosu od 10 posto. Posebno se potiče izgradnja niskoenergetskih kuća za koju se komunalni doprinos umanjuje za 25 posto te pasivnih kuća kod kojih se komunalni doprinos umanjuje za čak 50 posto", ističu u Gradu Samoboru.