Aktualno
StoryEditor

Gradonačelnik ponudio 10 tisuća eura za svako novorođenče, revitalizaciju svog sela u Finskoj

27. Siječanj 2018.

Ruralna zajednica Miehikkälä na jugoistoku Finske pospješuje već prokušanu metodu demografskog oporavka i roditeljima nudi 10 tisuća eura za svako dijete koje dovedu na svijet.

Mjesne vlasti od siječnja isplaćuju tisuću eura godišnje za svaku novu bebu, a roditelji imaju pravu na novčani dodatak do navršene 10 godina djeteta uz uvjet da tata ili mama borave u selu koje je smješteno u blizini granice s Rusijom.

>>>Demografija i iseljavanje: Predsjednica ‘proglasila’ izvanredno stanje

Gradonačelnik Arto Ylönen kaže za YLE da je prijašnji bonus za roditeljstvo i potomstvo u iznosu od 3 tisuće eura donio konkretne rezultate.

"Sumnjam da bismo mi ovdje imali 10 novih klinaca godišnje bez bonusa," kaže. "Mi nismo vidjeli nikakav razlog da ne povećamo iznos ako on ima učinka na broj novorođenih."

>>>Slavonski Brod: Sve manje poroda, bebe i prije rođenja odlaze u Njemačku

U Miehikkäläi danas boravi oko 2000 duša, a populacija postojano opada već dva desetljeća zbog čega će jedna od tri mjesne škole ovog proljeća biti zatvorena.

"Ja bih želio udvostručiti ili utrostručiti broj ovdje rođene djece na 20-30 godišnje," rekao je Ylönen. "To smo nekoć imali i to bi bio razred dobre veličine za seosku školu".

Subvencija kupnje nekretnina, besplatni vrtići

Uz bonus za bebače, Miehikkälä od 2016. godine nudi 4000 eura subvencije svim kupcima nekretnina na području sela, a posljednja ideja gradonačelnika da zadrži i ojača populaciju je osiguravanje besplatnog vrtića.

>>>Karlovačka županija pred demografskim i kadrovskim kolapsom

Navedena politika i planovi vesele mještane, pa tako žiteljica Nina Eistiö kaže da bi besplatni vrtići bili sjajna dobrobit".

"Uštedjeli bismo stotine eura svake godine," ističe majka jednogodišnjeg dječačića.

>>>Poljska vlada pozvala građane da se ‘razmnožavaju poput zečeva’

Eistiö je s partnerom dobila tri tisuće eura u 2016. godini kada je rodila sina Anttija. "Mi smo potrošili dio novca, ali ostatak smo sačuvali za njegovu vozačku dozvolu."

I gradonačelnik i mještani izražavaju nadu da će povećani bonus za bebe zainteresirati mlade obitelji koje iz urbanih žele preseliti u ruralnu sredinu. "Ja se nadam da ćemo mi imati više djece koja ovdje žive," zaključuje Eistiö.

24. travanj 2024 03:37