Aktualno
StoryEditor

Gradsko vijeće Karlovca usvojilo koeficijente za ‘radnike i neradnike‘ u upravnim tijelima

28. Srpanj 2017.

S jedanaest glasova za i četiri suzdržana vijećnička glasa Gradsko vijeće Karlovca na svojoj je drugoj sjednici prihvatilo prijedlog gradonačelnika Damira Mandića i donijelo odluku o koeficijentima za obračun plaća službenika i namještenika u upravnim tijelima Grada Karlovca. Uvažavajući obrazloženje izvjestiteljice Marine Golubić da je novopredložena odluka o koeficijentima za obračun plaća za 119 službenika i namještenika u karlovačkoj gradskoj Upravi usklađena s Uredbom o klasifikaciji radnih mjesta u lokalnoj i područnoj samoupravi, oporbenu vijećnicu Mariju Bodrožić Zorić iz Nezavisne liste Davora Petračića zanimalo je postoji li simulacija učinaka predloženih promjena, te kakav će biti njihov utjecaj na ukupnu masu plaća za gradske službenike i namještenike.

Ne mogu vam to reći sada s ovog mjesta, bio je odgovor izvjestiteljice Golubić, uz izraženu vjeru i nadu da će ukupna masa potrebna za plaće biti otprilike ista, to jest oko 18 milijuna bruto, kako ju je nadopunio gradonačelnik Mandić. To je tek, rekao je Mandić, 10 posto izravnih prihoda gradskog proračuna, što je tek pola od gornje dozvoljene granice od 20 posto izdvajanja iz gradskog proračuna za plaće službenika i namještenika.

[caption id="attachment_286014" align="aligncenter" width="750"] Marija Bodrožić Zorić; Foto: Mladen Volarić[/caption]

Na pitanje o usporedivosti dosad potrebne mase plaća i one po novoj odluci, kazala je Golubić, moći će se odgovoriti nakon 1. rujna, kad će svi službenici i namještenici u skladu s novom odlukom biti raspoređeni na odgovarajuća radna mjesta, a kako sada stvari stoje, ne predviđa se nikome da ga snađe sudbina da bude stavljen na raspolaganje, što je u praksi često eufemizam najave za otkaz.

>>>Restrukturiranje u Karlovačkoj županiji: ‘Rekli su mi da sam višak’

Jedna od promjena na koju su predlagatelji ponosni je ukidanje radnog mjesta pomoćnika pročelnika, a te poslove će uz nešto izmijenjene koeficijente preuzeti voditelji odsjeka.

- Postoje tri vrste radnika: oni koji rade i odrade ono što moraju i za što su plaćeni, drugi su oni koji uz svoj posao odrade i još ponešto drugih poslova, a treći su oni koji ne rade i ne odrade ono što bi morali po opisu svojih radnih mjesta i zadataka. Ovom ćemo novom odlukom i sistematizacijom nastojati uvesti i transparentnost u nagrađivanje onih koji su to i zaslužili, iako se i dalje ne spominju i destimulacije kod službenika koji nisu odradili što bi trebali. Provedbom ove odluke nastojat ćemo po sistematizaciji ove koeficijente učiniti smislenijima, a to znači i točnije raspodijeliti odgovornosti od razine pročelnika naniže, kazao je gradonačelnik Mandić.

>>>Slapić: Kamp koji je narastao do granica održivosti

U novoj su odluci i koeficijentima za obračun plaća, kazao je Mandić, predviđena i zaposlenja dvoje pravnika za poslove vezane uz obranu od poplave, dvoje u novoformiranom odsjeku prometnog redarstva i jedne osobe u novom odsjeku za kulturnu baštinu. Vodit će se i računa o zamjeni kadra po ključu prirodnog odljeva po principu jedan novozaposleni za jednog otišlog, a predložene promjene koeficijenata, rečeno je na sjednici Vijeća, podržao je i Sindikat.

21. travanj 2024 07:56