Aktualno
StoryEditor

Grbin: Neprihvatljivo je da država razvoj znanosti i obrazovanja temelji samo na EU fondovima

19. Prosinac 2017.

Pulski SDP u utorak je prozvao državnu vlasti na čelu s HDZ-om da su u zadnje dvije godine Istru zakinule za proračunska sredstva namijenjena ulaganjima u gotovo sva područja, ocjenjujući neprihvatljivim da država razvoj svoje znanosti i obrazovanja temelji isključivo na sredstvima iz EU fondova.

Potpredsjednik SDP-a i saborski zastupnik Peđa Grbin je na konferenciji za novinare istaknuo kako je SDP upravo zbog toga amandmanom na državni proračun za iduću godinu tražio više novca za pulsko Sveučilište, konkretno za kapitalne investicije.

- Sveučilište u Puli je prepušteno samo sebi i svojoj sposobnosti za sve nove razvojne projekte te privlačenje sredstava iz europskih fondova. Potpuno je prihvatljivo i razumno usmjeravati sve znanstvene institucije na EU fondove, ali to ne može biti jedini izvor financiranja. Država mora dati svoj obol, no ona to ne čini, poručio je Grbin.

>>>Divjak: Povećanje izdvajanja za znanost i obrazovanje je nužnost

Neprihvatljivim je ocijenio da država isključivo na europskim fondovima temelji razvoj znanosti i obrazovanja. Zato je pozvao Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova da hitno pristupi promjeni Operativnih programa kako bi sveučilišta mogla kroz EU fondove financirati svoju nastavnu i stručnu djelatnost, a ne samo znanstveno-istraživačku djelatnost. "Pulsko Sveučilište ne može koristiti europske fondove za nastavnu-stručnu djelatnost", naglasio je.

Predsjednica pulskog SDP-a Sanja Radolović upozorila je da Hrvatska ulaže tek 0,79 posto BDP-a u znanost i obrazovanje, dok je europski prosjek tri puta veći. Podsjetila je kako su prije pet dana čelnici EU, odnosno Europsko vijeće dali podršku inicijalnoj ideji francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da se do 2024. osnuje dvadesetak tzv. "europskih Sveučilišta".

>>>Inicijativa za mlade: Osigurano više od 500 mjesta za studentsku praksu

- Ova sveučilišta ne bi bila nova, već bi predstavljala jednu nadogradnju na mrežu već postojećih sveučilišta, ali ta sveučilišta bi morala uvesti važne promjene kako bi zajednički radila bolje i studentima svake godine omogućila promjenu zemlje i sveučilišta unutar mreže europskih sveučilišta, sa zajedničkim nastavnim planom i programom, istaknula je Radolović. Pulsko Sveučilište označila je kao idealnog kandidata za status "europskog sveučilišta", te najavila SDP-ovu inicijativu gradskim vlastima da se učini sve potrebno kako bi pulsko Sveučilište dobilo taj status.

- Istra je dobro prometno povezana s pripadajućom infrastrukturom, a uz to je visoko razvijena turistička destinacija, dok istovremeno pulsko Sveučilište ima sve pretpostavke u vidu razvijene međunarodne suradnje, izvođenja združenih studija s partnerima u inozemstvu i uhodanosti u razmjeni studenata putem programa Erasmus +,  zaključila je.

20. travanj 2024 12:19