24. travanj 2018.

Greenpeace upozorio Ćorića da ‘ne zaboravi na sunce‘

Aktivisti Greenpeacea u utorak su ispred zgrade Ministarstva zaštite okoliša i energetike kratkom demonstracijom pozvali ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića na hitan otklon od fosilnih goriva prema obnovljivim izvorima energije posebice solarnoj energiji.

Da Hrvatska zaostaje u korištenju sunčeve energije aktivisti su poručili raširivši 6-metarski transparent „Ministre kasnimo! Jeste li zaboravili na sunce“ i veliki sat-budilicu simbolično namješten na 5 do 12.

>>> NASA: Uskoro ćemo ‘dotaknuti‘ Sunce

Aktivisti naglašavaju da Hrvatska ima golem potencijal za korištenje energije sunca, ali da se ona sustavno zanemaruje zbog čega je  Hrvatska na dnu ljestvice po korištenju solarne energije u Europskoj uniji.

„Krajnji je čas da Ministarstvo energetike konačno otkrije sunce, da omogući građanima vlastitu proizvodnju energije jer će to smanjiti i hrvatski uvoz i račune za struju i utjecaj na okoliš“, istaknuo je tom prigodom Zoran Tomić, direktor Greenpeacea u Hrvatskoj.

U konkretnim planovima i projektima, upozorava Tomić, i dalje dominiraju projekti na fosilna goriva kao što su nafta, plin i ugljen prozivajući ministra Ćorića da gotovo godinu dana nakon što je preuzeo dužnost ne pokazuje značajnu promjenu smjera.

>>> Dorić: LNG terminal realizirat će se 2020.

“Želimo li ostati turistička zemlja koja se s pravom diči prirodnim ljepotama, moramo napustiti prljave i štetne projekte  kao što je obnova Plomina na uvozni ugljen ili LNG terminal na Krku i okrenuti se obnovljivoj energetici za koju imamo sjajne prirodne uvjete", poručio je Tomić.

U Greenpeaceu također napominju  da Hrvatska ove godine donosi novu energetsku strategiju i da će narednih tjedana Europska unija odlučivati o svojoj energetskoj budućnosti te da je sada trenutak da se Hrvatska konačno uključi u europski u svjetski trend ulaganja u obnovljive izvore energije.