Aktualno
StoryEditor

Gršić: ICT stručnjaci zaobilaze javnu upravu zbog 35 posto manje plaće

13. Veljača 2019.

Panelom o tome kako stvoriti digitalne zaposlenike završila je konferencija digi T.I.M.E. u kojem su sudjelovali; Ernest Vlačić, Algebra, Bernard Gršić, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, Tanya Šplat Brainović, Addiko grupa, i prof. dr. sc. Bojan Jerbić, s Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu, a kojega je vodio Liderov novinar Tin Bašić.

Digitalizacija nije samo obrazovanje kadrova iz ICT segmenta nego obuhvaća sve ostale sektore rekao je Vlačić te upozorio da u trenutku kad se Hrvatska reindustrijalizira na 4.0 industrijsku revoluciju neće biti kadra koji će moći obavljati poslovne procese. Dok je Šplat Brainović istaknula važnost mentalnog sklopa u prihvaćanju digitalnih promjena i različit generacijski pristup tome procesu. Pritom je naglasila važnost uloge menadžera od kojih se traži hiperkolaboracija, mogućnost izgradnje vlastitih talenata te isporuku onoga što je obećano.

[caption id="attachment_375258" align="aligncenter" width="750"] Tin Bašić, Bernard Gešić, Tanya Šplajt Brainović, Ernest Vlačić i Bojan Jerbić; Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Prof. dr. sc. Jerbić nije sklon terminu digitalizacije koji se često koristi zbog toga što ne govori ispravno o znanstveno-tehnologijskoj transformaciji u kojoj se nalazimo - mijenjanju društvene paradigme u svim segmentima. Pritom je upozorio da je velika masa svjetskoga kapitala uronjena u potpuno neproduktivne društvene djelatnosti poput Facebooka...

- S jedne strane istraživanja pokazuju opasnost od novih tehnologija, s druge strane pokazuju da sve više radimo, a s treće da smo neproduktivni, kazao je Jerbić ističući da ne treba strahovati od novih tehnologija jer sve kompanije koje ih primjenjuju ostvaruju veći prihod, te da je robotika odavno preuzela poslove u fizičkim djelatnostima dok umjetna inteligencija (AI) konkurira u proizvodnji intelektualnih dobara. Jedan od problema je što su te promjene toliko ubrzane da se kao društvo teško prilagođavamo.

U kojoj je mjeri digitalizirana javna uprava i o poteškoćama pronalaska ICT stručnjaka za rad u tome sektoru govorio je Gršić. Javnu upravu zaobilaze ICT stručnjaci jer je tamo plaća manja za 35 posto u odnosu na privatni sektor. No Jerbić tvri da nije problem u visini plaća nego u proizvodnji potrebnih kadrova, obrazlažući to činjenicom kako je u sektoru znanosti i dalje na snazi zabrana zapošljavanja te da FSB-e, primjerice proizvodi isti broj inženjera kao i prije 40 godina te da nema promjene upisnih kvota što je nepojmljivo s obzirom na razvoj novih tehnologija i potrebe tražišta rada za tim kadrom.

[caption id="attachment_375240" align="aligncenter" width="749"] Miklos Zarand, Bernard Gršić i Dejan Ljuština na konferenciji digi T.I.M.E.; Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera, postavio je vrlo zanimljivo pitanje - zna li se granica do koje se očekuje od prosječno inteligentnog čovjeka da postane digitalni zaposlenik jer je mozak ostao analogan, a sve se drugo promijenilo.

Šplat Brainović rješenje vidi u strpljenju poslodavaca u edukaciji starijih zaposlenika. Ključ je kako spojiti tim u kojem mladi i stariji uče, a u tome ključnu ulogu mora odigrati menadžer koji vodi tim i koji mora osigurati dijeljenje informacija.

25. travanj 2024 10:55