Aktualno
StoryEditor

Grupa Končar u 2017. očekuje nešto manji prihod, dobit stabilna

15. Prosinac 2017.

Procjena konsolidiranih prihoda od prodaje proizvoda i usluga društva Grupe Končar u 2017.  iznosi 2,7 milijardi kuna, što je za oko dva posto manje od planiranog. Predsjednik uprave Darinko Bago objasnio je da je do toga došlo jer je nekoliko potpisanih ugovora prolongirano. Poslovnu 2017. obilježio je rast prihoda od prodaje proizvoda i usluga u izvozu pa se prodaja u izvozu procjenjuje na 1,5 milijardi kuna i veća je za 104,41 milijun kuna ili 7,4 posto u odnosu na 2016. godinu.

Deset najvažnijih tržišta tijekom ove godine bila su Švedska, Njemačka, Finska, Bosna i Hercegovina, Austrija, Kenija, Nizozemska, Salvador, Italija i Slovenija. Stanje ugovorenih poslova (otvorene obveze) na kraju prosinca 2017. godine procjenjuje se na 3,2 milijarde kuna, što je na razini stanja na početku godine. Tijekom 2017. godine u okviru plana restrukturiranja poslovanja Grupe Končar započeo je proces pripajanja triju društava koja djeluju na području proizvodnje opreme srednjeg i visokog napona. Pripajanjem se, kažu u Končaru, planira postići sinergija, i to putem koordinacije nastupa na tržištu, učinkovitijeg razvoja novih proizvoda te smanjenja troškova poslovanja.

>>>Končar preuzeo gradnju hidroelektrane na rijeci Bosni

Usprkos povećanom iznosu rezerviranja troškova i rizika te troškovima koji su nastali zbog pripajanja društava na području srednjeg i visokog napona procijenjeni rezultat Končar –Elektroindustrije d.d. očekuje se na nivou ostvarenog u 2016. godini. Broj zaposlenih na kraju 2017. godine bit će na razini prošle godine (ukupno 3644 radnika). Među najvažnijim realiziranim poslovima Grupe Končar u 2017. su revitalizirana crpna hidroelektrana CHE Fužine, u rad puštena Hidroelektrana HE Brežice u Sloveniji za koju je Končar proizveo, isporučio i montirao tri generatora, završena rehabilitacija hidroelektrana HE Mulungushi i HE Lunsemfwa u Zambiji, modernizirane lokomotive serije 1142 s nizom suvremenih tehničko-tehnoloških rješenja za kupca HŽ Putnički prijevoz itd.

>>>Grupa Končar: Dobit nakon oporezivanja 69,2 milijuna kuna

U 2018. društva Grupe Končar planiraju ostvariti prihode od prodaje proizvoda i usluga od 3,06 milijarde kuna ili 11,2 posto više od procjene ostvarenja za 2017. godinu. Na domaćem tržištu planira se ostvariti prihode od prodaje proizvoda i usluga od 1,3 milijarde kuna, što je 9 posto više od procjene ostvarenja u ovoj godini. Predviđeni prihodi od prodaje proizvoda i usluga na inozemnom tržištu iznosit će 1,7 milijardi kuna, što je 13 posto ili 196,4 milijuna kuna više od procjene za 2017. Ugovoreni novi poslovi iznosit će 3,3 milijardi kuna, od čega je 61 posto na inozemnim tržištima. Investicije će iznositi 291,8 milijuna kuna. Iznos se planira uložiti u proizvodna sredstva (81,7 milijuna kuna ili 28 posto), u nekretnine (153,7 milijuna kuna li 52,7 posto) te u okoliš, sigurnost, kvalitetu, energetsku učinkovitost i drugo (48 milijuna kuna ili 16,5 posto). Najveći dio planiranih investicija (78 posto) bit će financiran iz vlastitih izvora sredstava.

>>>Mirno trgovanje uz stagnaciju Crobexa, najlikvidnija dionica Končar Elektroindustrije

Inače, Končar je ovih dana ovršio jednu lokomotivu Željeznica Federacije BiH na Borongaju koja radi za Prvo plinarsko društvo (PPD). S poduzećem iz susjedne države Končar je u sudskom sporu, a na ovaj način su htjeli poslati poruku da ozbiljno misle naplatiti svoja potraživanja. Osim toga, tijekom ove godine završena je i studija Boston Consluting Groupa o poslovanju Končara s prijedlozima za daljni razvoj kompanije, a temeljna preporuka je snažnija digitalizacija.

20. travanj 2024 13:13