Aktualno
StoryEditor

Gubitak Petrokemije dosegnuo 40 milijuna kuna

31. Srpanj 2017.

U prvoj polovici godine kutinska Petrokemija ostvarila je ukupne prihode od 986,6 milijuna kuna, što je oko 6,7 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok je gubitak u poslovanju iznosio 40,3 milijuna kuna, navodi se u financijskom izvješću te kutinske kompanije.

U prvom polugodištu prošle godine Petrokemija je poslovala s dobiti od 1,2 milijuna kuna, stoji u izvješću.

>>>Petrokemija objavila poziv za indikativno iskazivanje interesa za dokapitalizaciju

U prvom polugodištu ove godine proizvodnja mineralnih gnojiva iznosila je 574 tisuće tona, što je 4,3 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pritom je proizvodnja NPK-a mineralnih gnojiva manja za 1,5 posto, dok je proizvodnja Uree povećana za 12,1, a proizvodnja KAN-a za 0,7 posto.

Pritom je prodaja mineralnih gnojiva količinski povećana za 1,5 posto, dok su prosječne prodajne cijene bile niže za 10,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine,

U strukturi prihoda domaća prodaja Petrokemije iznosila je 28,9 posto ili 285 milijuna kuna, što je 6,4 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. S druge strane, na izvoz im otpada 643,7 milijuna kuna, odnosno 65,2 posto, što je 10,1 posto manje na godišnjoj razini.

>>>Petrokemija: Kontinuitet svakogodišnje nove potrage za strateškim partnerom uspješno održan

U financijskom izvješću Uprave Petrokemije stoje kako je domaća prodaja mineralnih gnojiva bila za 13,5 posto veća nego u istom razdoblju 2016. godine, dok je prodaja mineralnih gnojiva u izvozu bila 2,4 posto manja.

Ukupni rashodi tvrtke iznosili su u prvom polugodištu 1,027 milijardi kuna, što je oko 30 milijuna manje nego u istom lanjskom razdoblju. U strukturi rashoda dominantnih 81 posto činili su troškovi sirovina, materijala i energije, dok su troškovi osoblja sudjelovali s 9 posto, dok svi ostali troškovi činili 10 posto, navodi se u izvješću Petrokemije.

Dokapitalizacija Petrokemije

Naglašava se i kako je Uprava Petrokemije, kao jednu od mjera u pripremi Programa restrukturiranja i privatizacije tvrtke, 5. lipnja donijela odluku o objavi poziva za indikativno iskazivanje interesa u dokapitalizaciji Petrokemije.

Poziv je, ističe se, sukladan odluci Vlade o osiguranju povrata kredita od travnja 2017. godine, ugovorima o dugoročnim kreditima s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak i Hrvatskom poštanskom bankom te ugovoru o kratkoročnom financiranju s Erste&Steiermarkische Bank u ukupnom iznosu od 350 milijuna kuna.

>>>Petrokemija: Tehnički kvar zaustavio proizvodnju u postrojenju Amonijaka

Time je, između ostalog, utvrđena obveza Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) o pokretanju postupka restrukturiranja i privatizacije društva Petrokemija.

CERP je tako krajem svibnja utvrdio obvezu Uprave i Nadzornog odbora Petrokemije da javno objavi poziv za dokapitalizaciju i pozove zainteresirane investitore na uključivanje u postupak restrukturiranja i privatizacije tvrtke, što je i učinjeno.

>>>Petrokemija potpisala ugovore za kredite u ukupnom iznosu od 350 milijuna kuna

Rok za dostavu pisma namjere u Petrokemiju bio je do kraja lipnja 2017., a stigao je, navodi se, određeni broj ponuda, kao i zahtjeva za provođenje postupka dubinske analize kompanije,

-Dubinska analiza provodit će se od 10. srpnja do 15. kolovoza, a nakon završetka procesa dubinskog snimanja zainteresirani investitori pozvani su, sukladno Programu restrukturiranja Petrokemije,  do 1. rujna dati obvezujuće ponude, navodi se u izvješću Petrokemije.

20. travanj 2024 17:23