Aktualno
StoryEditor

Gunther Pichler: Kontroler mora razumjeti cijelu tvrtku, svakog zaposlenika i upravu

15. Studeni 2018.

U nastavku 6. međunarodne konferencije Kontroling – tamo gdje razlika čini razliku, o utjecaju kontrolinga na financijski menadžment govorio je Marcel Gnoth, voditelj financijskog planiranja i analiza AIDA Cruises iz Njemačke. Radi se o njemačkoj turističkoj kompaniji koja organizira kružna putovanja brodovima, drži 50 posto tržišta u Njačkoj, Austriji i Švicarskoj, ima više od 800 kružnih putovanja godišnje i 11.400 zaposlenih.

>>>Rolf Hichert: Jezik poslovne komunikacije potrebno je standardizirati poput notnog papira

AIDA Cruises ima 18 oko 11 milijuna gostiju godišnje a, između ostalih luka, njeni kruzeri uplovljavaju u Dubrovnik i Zadar. Dio je velike američke korporacije Carnival corporation&PLC, a digitalnom transformacijom poboljšali su upravljanje financijama i primjenili nove poslovne modele te utemeljili odjel komercijalne analitike velikih podataka koje prikupljaju u realnom vremenu i na temelju kojih donose poslovne odluke.

- U financijama se traži da u svakom trenutku procesa imamo podatke i uvid u stanje na tržištu i na našim brodovima kako bismo mogli donositi poslovne odluke na kratki i dulji rok. Prije restrukturiranja kompanije odjel financija djelovao je kao i u svakoj drugoj kompaniji koja se bavi prijevozom, a kompanija je imala klasičnu organizacijsku strukturu.

[caption id="attachment_367553" align="aligncenter" width="750"] Marcel Gnoth, foto: Ratko Mavar[/caption]

- Promjena je nastala kad smo uspostavili odjel komercijalne analitike, dio je kontrolinga ali funkcionira kao izdvojeni odjel, koji se bavi dubokom analizom podataka te radi na pitanjima koja nisu redovita nego zahtjevaju vrijeme i raspravu s dionicima. Tako dobivene podatke koristimo u donošenju poslovnih odluka – rekao je Gnoth ističući da je pritom ključno odabrati prave podatke relevantne za određeni segment poslovanja.

Gnoth je istaknuo da su kontroleri koji imaju financijsko znanje, uz korištenje big data, osposobljeni vidjeti cjelovitu poslovnu sliku i predvidjeti rezultate poslovanja u budućnosti.

O strateškom i opertivnom kontrolingu govorio je Gunther Pichler, vlasnik i direktor tvrtke APC Consulting GmbH iz Austrije. Pichlerov prvi korak u kontrolingu polazi od organizacije kompanije i informiranosti zaposlenika o poslovnim procesima. Također tvrdi da nije dovoljno imati samo uvid u poslovne podatke kompanije da bi se proces kontrolinga odvio uspješno, nego treba poznavati svaku komapniju i njen menadžment.

Pichler ističe da kontroler mora razumjeti funkcioniranje cijele tvrtke i poziciju svakog zaposlenika i uprave kako bi mogao donijeti odluke koje će se pozitivno odraziti na poslovanje. Stoga je razvio model scifičnog kontrolinga za svaku kompaniju posebno čiji je cilj prenijeti klijentu kompletno znanje o poslu što se odvija u osam koraka. Na primjerima tvrtki u kojima je radio kontroling Pichler je objasnio funkcioniranje svojeg poslovnog modela.

>>>Tamo gdje razlika čini razliku’: Započela 6. konferencija o kontrolingu

- Bavimo se aktivnostima a ne procesima, krećem sa strukturom kompanije od odjela do odjela – kaže Pichler pritom ističući važnost knjigovodstva kao ‘srca’ kompanije jer ako računovodstvo ne funkcionira kako treba te nije precizno i točno, teško je unaprijediti poslovanje.

25. travanj 2024 17:17