Aktualno
StoryEditor

Guverner Centralne banke Katara: Imamo dovoljno novca da odgovorimo na bilo koju vrstu šoka

10. Srpanj 2017.

Šeik Abdullah Bin Saoud al-Thani, guverner Centralne banke Katara priopćio je javnosti kako zemlja ima 340 milijardi dolara u rezervi, što je sasvim dovoljno da izdrži sankcije koje toj zemlji nameću moćni arapski susjedi.

- To je dokaz kredibilnosti našeg sistema. Imamo dovoljno novca da odgovorimo na bilo koju vrstu šoka, rekao je katarski guverner za CNBC.

>>>Katar odgovorio na zahtjeve četiriju zemalja; najavljeno povećanje proizvodnje plina

Pojasnio je kako centralna banka raspolaže s 40 milijardi dolara te ima zalihe zlata. Dodao je kako institucije koje upravljaju investicijama te zemlje raspolažu s 300 milijardi dolara koje lako mogu aktivirati.

Katarske obveznice znatno su oslabjele, nakon što su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrain i Egipat prekinule sve diplomatske odnose s Katarom i presjekle se opskrbne rute prema toj zemlji, koju optužuju da financira terorizam.

>>>Katar dobio 13 uvjeta arapskih zemalja čije bi ispunjavanje dovelo do okončanja krize

-U Kataru postoje zakoni usmjereni na suzbijanje svih vrsta terorističkih radnji. Surađujemo s MMF-om u primjeni zakona, revizija, audita. Naše su knjige otvorene, zainteresiranima ih dajemo na uvid, rekao je al Thani.

Dodao je kako je centralna banka zabilježila odljev novca iz zemlje, uglavnom od vlasnika koji ne prebivaju na njezinom teritoriju. Naglasio je kako je iz zemlje povučeno oko 6 milijardi dolara, ali je priljev novca i dalje znatno veći od odljeva.

>>>Katar će obraniti ekonomiju i domaću valutu od sankcija – ministar financija

Rejting agencija Moody‘s promijenila je ocjenu katarske kreditne sposobnosti iz stabilne u negativnu, što je direktna posljedica sankcija koje su primjenile zemlje, predvođene Saudijcima.

Katar nije nepripremljen. Najveći izvoznik tekućeg plina na svijetu povećao je proizvodnju i pronašao alternativne rute dostave.

Ipak, bankarski sustav Katara dosta je izložen prema stranim investitorima, koji drže oko 34 posto sektora.

>>>S&P snizio kreditni rejting Katara, očekuje slabljenje gospodarstva

Istovremeno, banke zemalja koje su nametnule sankciju, a prema naredbama centralnih banaka tih zemalja, obustavile su daljnje poslovanje na teritiriju Katara.

Međutim, al-Thani uvjerava da je bankarski sustav Katara dovoljno otporan da izdrži nametnuta ograničenja.

24. travanj 2024 17:14