Aktualno
StoryEditor

Guverner Kanadske narodne banke: Zbog Bitcoina ne spavam noću

17. Prosinac 2017.

Guverner Kanadske narodne banke, Stephen Poloz, izjavio je u četvrtak da uspon Bitcoina ima predispozicije kojima bi mogao uzrokovati značajan poremećaj financijskog sustava, piše Wall Street Journal. U svom govoru je istaknuo kako je buka oko Bitcoina jedan od razloga zbog kojih ne može spavati.

Bitcoin je najpopularnija imovina na financijskim tržištima ove godine, a manija oko te kriptovalute je uzrokovala porast njegove vrijednosti za 40 posto u samo 40 sati. Dobici su privukli nove investitore, a trgovanje terminskim ugovorima vezanim uz Bitcoin koje je započelo početkom tjedna pojačat će histeriju, smatra Poloz.

>>>U novom broju Lidera: Bitcoin – Novi biznisi u Hrvatskoj na krilima strelovitog rasta

Ističe da kupovina Bitcoina znači kupovinu rizika, a njegova vrijednost temeljena je na pretpostavkama, stoga je takvo trgovanje bliže kockanju nego ulaganju.

Poloz je u četvrtak izrazio zabrinutost zbog stanja na kanadskom tržištu nekretnina, dugova stanovništva, relativno niske stope rada među mladima, te rizika od hakerskog napada na kanadski financijski sustav.

>>>UBS: Bitcoinov balon mogao bi dovesti do ‘destruktivnih’ posljedica

Njegovo gledište razlikuje se od komentara koje je početkom tjedna iznijela predsjednica FED-a Janet Yellen koja je na tiskovnoj konferenciji kazala da iako je Bitcoin visoko špekulativna imovina, koja predstavlja ograničen rizik za financijsku stabilnost.

14. travanj 2024 19:15