Korona i biznis
20. veljača 2019.

Haganj-Betlehem (2): Vlakovi od Gradeca do Sv. Ivana Žabnog kreću u drugoj polovini godine

Pruga Gradec – Sveti Ivan Žabno neće biti u funkciji, kako je do prije nekoliko mjeseci najavljivano, u prvoj polovini ove godine. Kako su Lideru odgovorili iz HŽ Infrastrukture, vlakovi će prvom izgrađenom novom prugom u Hrvatskoj u posljednjih 40 godina, za koju se očekivalo da će proraditi već 2018., početi voziti tek u drugoj polovini 2019. godine.

Bilo kako bilo, iz HŽ Infrastruktura konačno je odgovorio Lideru, zašto je stajalište Haganj, gotovo usred ničega, kojim ne prometuju vlakovi, osvijetljeno poput kule stražara.

- Stajalište Haganj osvjetljeno je kako bi se spriječile moguće devastacije te iz sigurnosnih razloga, zbog visinskih razlika među pojedinim elementima stajališta - odgovara HŽ Infrastruktura i dodaje kako je vrijednost cijelog stajališta 400.000 kuna te da čeka interni tehnički pregled. Informaciju o čekanju pregleda ta je tvrtka komunicirala i prošle godine.

Premda nisu htjeli precizirati koliko mjesečno izdvajaju za osvijetljenje stajališta Haganj, što je bio naš upit, iz HŽ Infrastrukture su odgovorili da trenutačno mjesečni trošak električne energije za cijelu prugu Gradec – Sveti Ivan Žabno (zgrade, kolodvori i stajališta) iznosi 3.500 kuna.