Aktualno
StoryEditor

Hakeri napali stranice Europske središnje banke, podaci nisu ugroženi

16. Kolovoz 2019.

Europska središnja banka (ECB) ugasila je u četvrtak jednu od svojih internetskih stranica nakon hakerskog napada i otkrivanja zlonamjernog softvera koji je ugrađen u njihov server još krajem prošle godine.

Meta hakera bio je Rječnik za integrirano izvješćivanje o bankama (BIRD), putem kojeg se bankare informira o metodologiji sastavljanja statističkih i nadzornih izvješća, izvijestili su iz ECB-a.

Tržišno osjetljivi podaci nisu ‘provaljeni‘, naglašavaju iz ECB-a, pojašnjavajući da je BIRD odvojen od ostalih bančinih sustava.

- Napadom nisu ugroženi unutarnji sustavi ECB-a niti osjetljivi podaci vezani uz tržište - poručuju iz banke.

Dodaju ipak da je u server na kojem se nalaze njihove internetske stranice ubačen zlonamjerni softver pa je moguće da su ukradene mail adrese, imena i titule pretplatnika na BIRD-ov bilten.

Prvi dokazi o napadu datiraju iz prosinca prošle godine, što znači da se za njega nije znalo mjesecima a otkriven je tijekom radova na održavanju, kazao je glasnogovornik ECB-a.

- ECB kontaktira s ljudima čiji su podaci možda kompromitirani - poručuju iz banke. "Provalom se uspjelo ugraditi zlonamjerni softver na vanjski server kako bi se omogućila krađa identiteta - dodaju.

BIRD je uspostavljen 2015. godine kao zajednička inicijativa europskog sustava središnjih banaka eurozone i bankarskog sektora. Sudjelovanje u inicijativi bilo je dobrovoljno a njegov sadržaj bio je dostupan svima.

Proteklih su godina hakeri napadali središnje banke zemalja širom svijeta, od Malezije do Ekvadora. Među najvećim je provalama ona iz 2016. godine, kada su provalnici ukrali 81 milijun dolara s računa bangladeške središnje banke u njujorškom uredu američkog Feda, koristeći lažne naloge na SWIFT platnom sustavu, podsjeća Reuters.

20. travanj 2024 08:56