Aktualno
StoryEditor

Hakom: 8 posto više paketa na tržištu poštanskih usluga, sve zbog porasta e-trgovine

08. Prosinac 2017.

Broj paketa na tržištu poštanskih usluga u trećem je tromjesečju ove godine u odnosu na prethodno tromjesečje porastao za više od šest posto, a rast je zabilježen i u odnosu na isto razdoblje lani, i to za 11 posto, objavila je Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnost (Hakom).

- Najvećim dijelom to je rezultat povećanja broja ‘ekspres‘ paketa, odnosno usluga koje u sebi sadrže neku od dodanih vrijednosti, poput pošiljki u sklopu e-trgovine, ističu iz Hakoma napominjući kako je broj takvih paketa za osam posto veći nego u prethodnom tromjesečju.

>>>HAKOM: Manji prihodi i u fiksnim i u mobilnim mrežama

Rast broja paketa povećao je udjel paketa na čitavom tržištu tako da je od početka godine udjel paketa porastao za više od jedan posto, a trenutno iznosi 6,5 posto svih poštanskih usluga na tržištu. Nastavak takvih kretanja, ističu u Hakomu, očekuje se i u budućem razdoblju, prvenstveno zbog očekivanog rasta usluga povezanih s e-trgovinom.

Iz Hakoma navode i kako je rast broja usluga zabilježen i u međunarodnom dolaznom i polaznom prometu, pa je u trećem tromjesečju ostvareno 11 posto više usluga nego u prethodnom tromjesečju, što je rezultiralo i većim udjelom međunarodnog prometa u ukupnom prometu.

Broj davatelja poštanskih usluga nije se mijenjao te je krajem trećeg tromjesečja bilo ukupno 22 davatelja, među kojima je HP-Hrvatska pošta najveći davatelj s udjelom od oko 82 posto.

26. travanj 2024 06:54