Aktualno
StoryEditor

HAKOM: Bilježimo procvat gradnje svjetlovodnih mreža, prijenos podataka lani povećan za 50 posto

01. Svibanj 2017.

U posljednjih šest mjeseci bilo je više objava gradnje novih svjetlovodnih mreža nego što je to bio slučaj u posljednjih pet godina, kažu nam u Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM), na čijem je čelu Dražen Lucić. Na tržištu pokretnih komunikacija pak očekuju rano uvođenje 5G tehnologije prema sličnom modelu za LTE, a tome u prilog govori činjenica da neki operatori već testiraju 5G mreže bez naknada za uporabu testnih radijskih frekvencija. Tržište elektroničkih komunikacija je prema ukupnim prihodima protekle godine prvi put raslo nakon nekoliko godina pada, a investicije operatora premašile su 2,5 milijardi kuna, pri čemu prednjači HT.

>>>HT dopunio statut novim djelatnostima, dividenda 6 kuna po dionici

Tržište elektroničkih komunikacija prema ukupnim prihodima lani je prvi put raslo nakon nekoliko godina pada, a investicije operatora premašile su 2,5 milijardi kuna.

Hrvatska je pokrivenošću i brojem priključaka širokopojasnog pristupa internetu u mrežama nepokretnih komunikacija gotovo na razini prosjeka EU, ali ispod prosjeka je u segmentu širokopojasnog pristupa internetu velikih brzina (brzine veće od 30 Mbit/s). U tom segmentu u posljednje dvije godine napravljeni su, kažu u HAKOM-u, veliki pomaci, odnosno udjel krajnjih korisnika kojima je brzina pristupa internetu barem 30 Mbit/s narastao je s tri na 12 posto, a istovremeno je rastao i udjel korisnika s brzinama između 10 i 30 Mbit/s s 27 na 40 posto. Iako Hrvatska u ovom segmentu nije dostigla prosjek EU, u HAKOM-u očekuju da će dodatne pomake napraviti sredstva iz fondova EU kao i svjetlovodne mreže koje će početi graditi operatori koji posluju na tržištu.

>>>Nova aplikacija HAKOM-a o ‘pravu puta’

Na tržištu pokretnih komunikacija brzine pristupa internetu neprekidno rastu jer operatori ulažu u svoje mreže, pogotovo LTE segment (rast broja LTE osnovnih postaja za više od 150 posto u odnosu na 2015., kojih je trenutačno samo upola manje od UMTS osnovnih postaja). Zbog toga eksponencijalno rastu i količine prenesenih podataka (na oko 50 milijuna GB, što je rast veći od 50 posto u odnosu na 2015.), a cijene nisu rasle. U 2016. rastao je i prihod od klasičnih telefonskih usluga u mrežama pokretnih komunikacija, čime je zaustavljen dugogodišnji pad prouzročen  padom jediničnih cijena usluga, smanjenim prihodom od roaminga, sve većom uporabom komunikacijskih servisa kao što su Viber, WhatsApp i sličnih te manjim brojem priključaka (SIM kartica) po korisniku. U budućnosti u HAKOM-u očekuju stabilno i konkurentno okružje unatoč regulaciji roaminga, nastavak investicija u mreže, kao i oslobađanje dodatnoga radiofrekvencijskog spektra za daljnji razvoj LTE mreže.

>>>Telekomi predstavili poslovne rezultate, najavili daljnje investicije u širokopojasni internet

24. travanj 2024 13:28