06. prosinac 2017.

HAKOM: Manji prihodi i u fiksnim i u mobilnim mrežama

Na tržištu elektroničkih komunikacija u trećem je tromjesečju nastavljen rast ulaganja, prihoda i prometa, a predvodi internetski promet s porastom za 26 posto na tromjesečnoj i 48 posto na godišnjoj razini, na 280 milijuna gigabajta, podaci su HAKOM-a.

- Rast ulaganja i prihoda operatora kao i veća potražnja za podatkovnim uslugama i internetskim sadržajima, pokazuju i u trećem tromjesečju ove godine nastavak pozitivnih trendova iz prethodnih razdoblja pri čemu rast predvodi usluga širokopojasnog pristupa internetu s povećanjem od gotovo 21 posto na tromjesečnoj i od 26 posto na godišnjoj, naglašavaju uz podatke iz HAKOM-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti).

>>>HAKOM: Usklađivanje radiofrekvencijskog spektra u regiji

Ističući da treće tromjesečje izdvaja izražen sezonski učinak vezan uz turističku sezonu, iz HAKOM-a dodaju da je to donijelo rast broja korisnika i prometa u mrežama pokretnih komunikacija, pogotovo što su sva tri mobilna operatora nudila usluge 4G mreže s atraktivnim podatkovnim paketima kojima su dodatno potaknuli potrošnju.

- Zbog većeg korištenja širokopojasnih usluga u mobilnim je mrežama broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu porastao oko 3 posto u odnosu na prethodno razdoblje te je na kraju trećeg tromjesečja dosegnuo gustoću od oko 82 posto, napominju iz HAKOM-a.

Dodaju da je rast broja širokopojasnih priključaka zabilježen i putem nepokretne mreže, kojih je krajem rujna bilo gotovo 1,1 milijun. Trendove proteklog razdoblja slijedi i broj korisnika paketa usluga (objedinjene govorne, podatkovne i televizijske usluge), koji također raste, a time se povećava i broj korisnika koji za uslugu prijenosa raznovrsnog TV sadržaja plaćaju naknade.

Pad broja korisnika u obje vrste mreža

Unatoč pozitivnim trendovima na tržištu, podaci HAKOM-a za treće tromjesečje ove godine pokazuju da su u nekim njegovim segmentima u odnosu na isto razdoblje prošle godine ukupni prihodi od telefonskih usluga i u nepokretnim i u pokretnim mrežama smanjeni. U fiksnim mrežama ti su ukupni prihodi bili 12,2 posto manji i iznosili 399,5 milijuna kuna, dok su u mobilnim mrežama bili manji za 6,6 posto i iznosili 1,15 milijardi kuna. Pritom su i veleprodajni i maloprodajni prihodi u obje vrste mreža bili manji nego lani.

U obje vrste mreža broj korisnika usluga pao je na tromjesečnoj razini - u fiksnima za 1,3 posto, na 1,2 milijuna korisnika, a u mobilnim ih je bilo 4,5 milijuna ili 3,6 posto manje.

No, za razliku od 5,2 posto manje (ili gotovo 480 milijuna minuta) ukupnog odlaznog prometa u fiksnim mrežama u trećem tromjesečju ove godine, taj je promet u mobilnim mrežama s 2,3 milijarde minuta porastao za 2,5 posto u odnosu na isto tromjesečje 2016.

Bez roaminga porast telefoniranja domaćih i stranaca

Da je ukidanje naknada za roaming (gostovanje u tuđim mrežama) u srpnju ove godine donijelo i određene pogodnosti za mobilne operatore pokazuju podaci HAKOM-a po kojima su vlastiti korisnici operatora u roamingu u međunarodnim mrežama ostvarili 83,1 milijun minuta ili 128 posto dulje trajanje poziva nego u trećem tromjesečju prošle godine, a za 66,3 posto, na 395,5 milijuna minuta poraslo je i trajanje poziva stranaca u roamingu u nacionalnim mrežama.

>>>‘Dualitet’ u Šibensko-kninskoj županiji: Samo 51 posto kućanstava ima brzi internet

Tome svakako treba pridružiti i podatke o dvoznamenkastom rastu broja turista u Hrvatskoj u promatranom tromjesečju, pogotovo broja stranih turista, koji čine oko 90 posto ukupnog turističkog prometa.

No i bez roaminga u mobilnim mrežama je nastavljen pad broja poslanih SMS i MMS poruka, pa je tako bilo 10 posto manje SMS-ova i 10,2 posto manje MMS-ova.

Rast prihoda od širokopojasnog pristupa internetu i TV usluga

Ukupni prihod od usluga pristupa internetu u trećem je tromjesečju ove godine iznosio nešto više od 1,2 milijarde kuna, što je 26,4 posto više nego u istom razdoblju 2016. pri čemu je u fiksnim mrežama porastao 5,6 posto, na 486,7 milijuna kuna, a u mobilnim mrežama za čak 44,5 posto, na 762,7 milijuna kuna.

Ukupno je krajem trećeg tromjesečja u Hrvatskoj bilo 4,5 milijuna ili 3,6 posto više priključaka širokopojasnog pristupa internetu, od čega je većina ili 3,4 milijuna putem mobilnih mreža, kojih je 3 posto više nego lani, a oko 1,1 milijun putem fiksnih mreža ili 6 posto više.

Operatori su u trećem tromjesečju ove godine zabilježili i porast ukupnog prihoda od usluge televizije, za 5 posto, na 183,8 milijuna kuna, ostvarivši poraste u svim segmentima te usluge, od broja korisnika samostalne TV usluge do broja priključaka kabelske i televizije na internetskom protokolu te satelitske i zemaljske televizije.