Aktualno
StoryEditor

HAKOM naložio HT-u da korisniku omogući pristup univerzalnoj usluzi

06. Srpanj 2017.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) naložila je Hrvatskom Telekomu (HT) da korisniku koji je ostao bez javno dostupne usluge omogući pristup univerzalnoj usluzi.

>>>Sa sjednice Vlade: Plenković dao potporu Dijani Vican, HAKOM postaje proračunski korisnik

"Vijeće Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), odlučivalo je o razumnosti zahtjeva korisnika za omogućavanje pristupa univerzalnoj usluzi s brzinama prijenosa podataka od najmanje 1 Mbit/s. Vijeće je utvrdilo kako je zahtjev korisnika, unatoč potrebnim ulaganjima operatora, razuman te je stoga naložila operatoru da korisniku omogući pristup univerzalnoj usluzi", stoji u priopćenju HAKOM-a.

Riječ je o korisniku koji je izgubio uslugu nakon što je nepoznati počinitelj otuđio cijeli telefonski vod koji je bio instaliran do njegove kuće. S obzirom da na toj lokaciji nema signala ni jednog operatora pokretne i javno dostupne telefonske usluge te je korisnik gluha osoba koja živi sama, udovoljeno je zahtjevu, stoji u priopćenju HAKOM-a.

Kako pojašnjavaju, sukladno propisima operator univerzalnih usluga Hrvatski Telekom na temelju razumnog zahtjeva mora osigurati pristup univerzalnim uslugama svim fizičkim i pravnim osobama na cijelom području Hrvatske.

Univerzalne usluge između ostalog obuhvaćaju i pristup javnoj telefonskoj mreži i javno dostupnim telefonskim uslugama na nepokretnoj lokaciji.

HAKOM navodi da to krajnjim korisnicima omogućuje usluge slanja i primanje mjesnih, međumjesnih (nacionalnih) i međunarodnih telefonskih poziva, komunikaciju putem telefaksa i podatkovnu komunikaciju, uz brzine prijenosa podataka koje omogućuju djelotvoran pristup internetu, uzimajući u obzir raširene tehnologije kojima se koristi većina pretplatnika, kao i tehnološku ostvarivost.

"Dakle, isključivo je zajamčeno pravo na određene univerzalne javne komunikacijske usluge, a u mjestima gdje inače korisnik ne može imati pristup javnim komunikacijskim uslugama. Riječ je o nametnutoj obvezi operatoru univerzalne usluge, a kako bi uslugu osigurao i tamo gdje mu inače to nije ekonomski opravdano", poručuju iz HAKOM-a.

19. travanj 2024 11:03