Aktualno Hrvatska

HAKOM odbacio napise o rastrošnosti

Mjerno vozilo/hakom.hr
Lider/Hina

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) i Hrvatska agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) nisu u srijedu željeli komentirati medijske napise o navodnom nezadovoljstvu Ministarstva radom te agencije, pri čemu su iz HAKOM-a odbacili tvrdnje o rastrošnosti.

‘HAKOM vraća tržištu viškove ostvarene u prethodnim godinama te je do sada kroz Program potpora za razvoj širokopojasnog pristupa internetu na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima tržištu vraćeno oko 90 milijuna kuna planiranih sredstava. HAKOM nije korisnik državnoga proračuna i niti jednim dijelom se ne financira iz državnog proračuna’, naglašavaju iz Agencije.
Prema pisanju medija, u kabinet premijera Andreja Plenkovića stigle su brojne pritužbe na rad predsjednika Vijeća HAKOM-a Dražena Lučića, koje je ministarstvo navodno u svom očitovanju potvrdilo. Ministarstvo je u svom očitovanju, kako se prenosi, uz ostalo potvrdilo da Lučić s njima ne surađuje, a Vladi je i predložilo da treba provesti raspravu o Lučiću i njegovu radu. To je, pišu mediji, “zapravo poruka između redaka da se Lučića smijeni”.

>>>Butković predložio smjenu ‘rastrošnog’ šefa HAKOM-a Lučića

Iz Ministarstva su na upit Hine odgovorili kako nemaju komentar na cijelu situaciju, jer je HAKOM neovisno tijelo. “Apsolutno ne želimo ni na koji način komentirati rad HAKOM-a, a niti to smijemo s obzirom da su oni u potpunosti neovisno tijelo”, poručili su iz Ministarstva.

Ni u HAKOM-u ne žele komentirati medijske natpise. “Ne komentiramo medijske natpise. Suradnja s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture je, po mišljenju HAKOM,-a vrlo dobra”, stoji u odgovoru na upit Hine.

U medijskim se objavama proteklih dana Lučića uz ostalo proziva i zbog rastrošnosti pri čemu se primjerice spominje i kupnja kravata za poslovne partnere u vrijednosti više desetaka tisuća kuna. Član Vijeća HAKOM-a Zdravko Jukić u utorak je u izjavi za HRT ustvrdio da nije znao da se toliko kravata naručuje. “Mi nismo kompanija koja pokušava pridobiti poslovne partnere. Znači mi smo državna institucija koja svoj novac prikuplja s tržišta i ne bismo smjeli biti tako rastrošni kao što je to radio kolega Lučić”, kazao je Jukić.

Rredstavnici Republike Hrvatske

No, iz HAKOM-a tvrdnje o rastrošnosti odbacuju te odgovaraju kako se u planu nabave za  2016. godinu “pod rednim brojem 82. nalazi stavka ‘pokloni s logom HAKOM-a’, a koja se odnosi na nabavu Croata tematskih kravata i rubaca s logom HAKOM-a”.

“S obzirom da HAKOM–ovi predstavnici, koji su ujedno i predstavnici Republike Hrvatske, sudjeluju u radu međunarodnih institucija i organizacija, procjena HAKOM-a je da ovakvi poslovni pokloni, koji su namijenjeni stranim izaslanstvima i suradnicima, promoviraju Hrvatsku i njen kulturni identitet”, smatraju iz HAKOM-a.

Ističu da je financijski plan HAKOM-a za 2016. donesen uz prethodnu suglasnost Vlade RH, da je plan nabave za 2016. u skladu s tim financijskim planom i Zakonom o javnoj nabavi te je javno dostupan na mrežnim stranicama agencije.

Iz HAKOM-a uz ostalo opovrgavaju i izjavu Zdravka Jukića da nije upoznat s planom nabave, jer je financijski plan za 2016. donijet bez primjedbi Vijeća HAKOM-a, čiji je Jukić član.

Agencija također ističe kako posluje pozitivno svake godine i neprekidno smanjuje svoje troškove.

“HAKOM vraća tržištu viškove ostvarene u prethodnim godinama te je do sada kroz Program potpora za razvoj širokopojasnog pristupa internetu na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima tržištu vraćeno oko 90 milijuna kuna planiranih sredstava. HAKOM nije korisnik državnoga proračuna i niti jednim dijelom se ne financira iz državnog proračuna”, naglašavaju iz Agencije.

Komentari